Артроза на раменната става (акромио-клавикуларна става) – това е дегенеративна форма на хронично дистрофично заболяване, при което хрущяла се разгражда и постепенно обхваща цялата става, която е на самия връх на рамото и осъществява свързването на акромионът (израстък на лопатката) и ключицата (клавикулата). Повърхността на диска става груб, започва процес на отлагане на калций, нарушаване на костната тъкан и постепенна деформация.

За разлика от другите видове остеоартрит, този на раменната става се развива по-рядко и засяга предимно мъжете след 40 годишна възраст и най-вече спортисти (волейболести, тенисисти).

Причини за възникване

» генетично предразположение към заболяване на ставите

» вродени дефекти в раменната става

» генетични заболявания на костната система

» заболявания на ендокринната система

» травми, като счупване, натъртване, изкълчване, разстежение

» възраст

» хормонално ниво

» наднормено тегло

» тежък физически труд

» начин на хранене

Симптоми при артроза на раменната става

Появяват се постепенно и са в зависимост от етапа на развитие на артрозата на раменната става. Основно са болки при движение, които са  различни по сила и интензивност, скованост, възможни са и изливи, и отоци. По време на първия етап на заболяването болката в раменната става е слаба и изчезва след почивка, има и някои ограничения в движението на ръцете. През втория етап болката се задълбочава, продължава дори при почивка с характерни кризи в ставата, причинени от калциевите отлагания, ограниченията при движение са по-големи. При третия етап движението е силно ограничено, поради увреждане на връзките и ставната капсула, болките са силни, възможни са отоци и хематоми. Накрая, през четвъртия етап деформацията и болките са много силни.

Диагностика

Включва консултация с ревматолог или травматолог. Първоначалният преглед се състои от снемане на анамнеза, палпация, изследване на активните и пасивни движения в областта на рамото. Следват кръвни и хистологични изследвания,извършват се и образни изследвания в раменната област с: ултразвук, термография, ренгенография, констраст Артрография, ядрено-магнитен резонанс, сцинтиграфия.

 

Профилактика и лечение при артроза на раменната става

Профилактиката включва:

– намаляване на теглото и диетично хранене, състоящо се от бяло месо, мазна риба, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци (най-вече краставици и силно ограничена консумация на домати, чушки, патладжан и спанак), които са естествени антиоксиданти; зехтин и масло от ленено семе, съдържащи ненаситени мастни киселини; използване на подправки като джинджифил, черен пипер, куркума, канела и други, облекчаващи симптомите на заболяването

– умерена физическа натовареност с цел подобряване на кръвообръщението в областта на ръцете и мускулната слабост

– недопускане на прекомерен стрес на ставите

– предотвратяване на хронични инфекциозни огнища

Лечението на артрозата на раменната става е разнообразно, зависи от етапа на заболяването, но при всички случаи трябва да е комплексно, т.е. да се използват методите на консервативното, медикаментозно и оперативно лечение, на народната медицина.

Консервативните методи включват:

– физиотерапия с ултразвук, магнитно поле, електрофореза с болкоуспокояващи препарати, парафинови бани, терапия с Черноморска луга и апликация с лечебна кал, компреси с мокри кърпи за тяло Черноморска луга

– терапия с лазер, инфрачервени и ултравиолетови лъчи

– лечебен масаж

– мануална терапия

– балнеолечение

– Боуен терапия

– биорезонансна терапия

– Тибетска оздравителна йога

Целта на медикаментозното лечение е чрез редовен прием на лекарствените продукти да се подобри кръвообръщението, храненето на раменната става и да се облекчат болките. Но освен положителния ефект, това лечение, може да доведе и до задълбочаване на съществуващи или поява на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Това лечение се състои в приемане на лекарства чрез устата под формата на таблетки, гелове и мехлеми за външна употреба, инжекции. Назначават се обикновено:

– нестероидни противовъзпалителни лекарства, лекарства от групата хондропротектори, хранителни добавки, витамини, минерали, които са източник на градивни материали за съединителната тъкан, хрущялите и костите

– противовъзпалителни лекарства, като диклофенак и ибупрофен, инжекции с кортикостероиди и други.

Оперативно лечение се прилага само, ако болестта е диагностицирана твърде късно – при значителни нарушения на ставата и хрущяла. Извършва ендопротезиране.

Лечението на артрозата на раменната става посредством и методите на народната медицина, които се състоят в направата и използването на мехлеми, тинктури, компреси, приготвени от различни билки.

Изключително ефективен подход за справяне с артрозата на раменната става е Боуен терапията, съчетана със специалния комплекс упражнения (Тибетска оздравителна йога). Тази техника прилагаме в Боуен център Сливен. Но за да има трайни резултати е необходимо и желание, и търпение, и постоянство от страна на пациента, който трябва допълнително в домашна обстановка да изпълнява специалния комплекс упражнения от Тибетската оздравителна йога. Същите сме публикували в www.bowen-therapy.eu,  секция оздравителна йога. В Боуен центъра ще получите и консултация относно диетичното хранене, използването на акупунктурни апликатори Ляпко, Разтвор за тяло Стабилизирана черноморска луга Solilug, масажен гел   „Черноморска луга”, компреси с мокри кърпи за тяло Черноморска луга, акупунктурни апликатори Ляпко, прием на хранителни добавки Глюкозамин, МСМ & Хондроитин,  Троен комплекс борон   и други продукти влияещи върху възстановителния и оздравителен процес. Допълнителна информация и възможност за поръчка на продуктите може да откриете на www.zdravini.bg, или да посетите Центъра за интегративна медицина „Биомедис” – Сливен в ДКЦ2, където директно от специалистите ще получите отговор на вашите въпроси. Тук се провежда и биорезонансната терапия за лечение на опорно-двигателната система с апарати БИОМЕДИС. Това е терапия, която е част от комплексния подход за лечение на артроза на раменната става. Съчетанието на Боуен терапията, специалните упражнения (Тибетската оздравителна йога), Биорезонансната терапия водят до активиране самолечението по естествен път, т.е. лечение на причините за заболяването.

Уверявам ви, ще се избавите от артрозата на раменната става!

 

Захари Калайджиев

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

 

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога:

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми:

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка:     +359 877 301 170