Ако по някаква причина не можете да ходите на фитнес или просто не харесвате интензивни физически упражнения, тогава можете да подобрите здравето си по прост начин. Има едно ефективно упражнение, което ще отнеме не повече от 15 минути от вашето време. Ако тренирате редовно, скоро ще забележите положителни промени.

Упражнението е много лесно – легнете на гърба си, повдигнете краката и ги дръжте изправени, опирайки се на стената в продължение на 15 минути. Дупето и петите трябва да се притискат по-близо до стената, а за по-голямо удобство(ако имате нужда), можете да поставите руло от хавлиена кърпа под кръста. Тази лека тренировка хармонизира основните функции на тялото.

Какво ще получите, ако Изпълнявате това упражнение ежедневно?

Вдигане на крака

1. Нормализиране на венозния оток на кръв.

Това е особено полезно за тези, които прекарват много време на краката си и страдат от разширени вени, защото в този случай в тъканите се натрупва много течност, а венозната система се претоварва. Ако краката са повдигнати, отливът на венозна кръв ще се подобри.

Струва си да се има предвид, че ако няма изразени разширени вени или венозна мрежа на краката, това не означава, че няма проблеми с вените. Оценката на състоянието на вените е визуално трудна, тъй като състоянието на дълбоките вени не се вижда, а е от първостепенно значение. Можете да проведете експеримент у дома – претегляйте се всяка сутрин и всяка вечер, ако разликата в показателите е няколко килограма, тогава имате задържане на течности и този проблем може да бъде решен чрез движение, а не с изтощителни диети или диуретици.

2. Отпускане на мускулите и увеличаване енергийните нива.

При вдигането на краката се получава стягане на бедрените, лумбалните, тазовите сухожилия и мускули. Освен това се укрепват мускулите, поддържащи гръбначния стълб.

3. Намаляване на болките в гърба.

Когато сте в положение, в което краката са повдигнати нагоре, натоварването върху гръбначния стълб намалява, той ще се разтегне и натискът върху междупрешленните дискове и корените на гръбначния мозък ще намалее. Редовните упражнения ще подобрят гъвкавостта на гърба и ще сведат до минимум пристъпите на болка.

Преди да започнете да спортувате, трябва да сте сигурни, че нямате противопоказания, като:

  • назална конгестия (запушен нос), синузит;
  • отит;
  • конюнктивит;
  • високо кръвно налягане;
  • херния в слабините или пъпната област;
  • нараняване на шията или гръбначния стълб.

4. Подобряване работата на лимфната система.

Упражнението ви позволява да се отървете от излишната тъканна течност, тоест застоя на лимфата. Нарушаването на лимфния дренаж не може да се коригира с еластични превръзки и специални чорапогащи, но е възможно благодарение на това обикновено упражнение. При недостатъчен лимфен дренаж, токсини и вредни микроби се натрупват в организма, може да се развие лимфотоксикоза. Можете да изпълнявате упражнението, ако и двата крака периодично се подуват, а ако е само единият, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар.

5. Подобряване сърдечната функция.

Ако краката са подложени на постоянно натоварване, тогава към тях навлиза значително количество кръв, тоест сърцето работи с пълен капацитет. И ако сте в легнало положение и с повдигнати крака, ще можете да отпуснете сърдечния мускул. Това упражнение е особено полезно за тези, които често страдат от главоболие и високо кръвно налягане. Противопоказанията за упражнения са само наличието на аритмия и сърдечна недостатъчност.

6. Успокояване нервната система и възстановяване мозъчната функция.

Благодарение на повдигнатите крака, повече кръв и кислород навлизат в мозъка. Това ви позволява да се отървете от главоболие, безсъние и нервно напрежение. Да не се изпълнява от тези, които имат повишено вътречерепно налягане!

7. Подобряване състоянието на кожата и косата.

Редовните упражнения подобряват притока на кръв и метаболитните процеси. Благодарение на това кожата ще стане по-еластична, а косата по-силна.

8. Подобряване на функцията на щитовидната жлеза.

Абсолютно всички жлези на нашето тяло се нуждаят от добър приток на кръв. Редовните упражнения ще нормализират кръвообращението в шията, а именно там е щитовидната жлеза, която често страда поради стрес. Гимнастиката помага да се отървете от умора, сънливост, апатия и други неприятни симптоми, произтичащи от проблеми на щитовидната жлеза. Ако сте с учестен пулс или повишено ниво на хормоните на щитовидната жлеза не можете да изпълнявате упражнението!

9. Отървете се от излишните килограми.

Изненадващо, просто лежайки по гръб, можете да отслабнете :) Ако искате да намалите талията, тогава легнете на гърба си и повдигнете краката си, това ще увеличи притока на кръв към вътрешните органи, като по този начин ще възстанови функциите им, което ще ускори метаболитните процеси, ще позволи на тялото бързо да се освободи от токсините, а подкожните мазнини да престанат да отделят свободни радикали.

10. Подобряване на храносмилането.

Когато заемете „обърната” позиция, положението на вътрешните органи се променя, поради което се подобрява кръвообращението, хранителните вещества се усвояват по-добре и тялото отстранява токсините по-бързо. В допълнение, това упражнение помага да се отървете от хроничния запек. Но трябва да имате предвид, че не можете да изпълнявате упражнението след консумация на алкохол, пушене и дори леко похапване.

11. Подобряване функцията на гениталиите.

Изпъллнението на това упражнение е полезни за жени след раждане или хирургическа интервенция в перинеума. „Обърнатата“ поза укрепва тазовите мускули и благодарение на по-добрия кръвоток може да се справите с хроничната дисфункция. Не се изпълнява по време на бременността!

Статиите на Econet.ru, които превеждам за Вас, са предназначени само за информационни и образователни цели и не са заместител на професионални медицински съвети, диагностика или лечение. Винаги се консултирайте с вашия лекар по въпроси, които може да имате относно здравословното ви състояние.