Живеем в непрекъснат стрес, в преследване на нови цели, постоянно бързане, а това на физическо ниво държи в постоянно напрежение един мускул в нашето тяло наречен Псоас. Това е мускулът, който активира системата ни на защита „бий се или бягай”. Това е мускулът, който ни държи изправени. Този мускул разположен в таза и е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния стълб. Също така е свързан и с диафрагмата и често е мястото, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство. Играе ролята на стабилизатор, влияе на подвижността на цялото тяло и правилното функциониране на ставите. Този мускул е подложен на постоянно напрежение от самото раждане. Според Световната Здравна Организация у нас ражданията с Цезарово сечение(секцио), многократно надвишават здравословният минимум. Секцио, като начин на раждане би трябвало да се прилага при спешни и живото застрашаващи ситуации за майката или бебето. Естественото раждане предполага тялото на бебето да се справя с два вида сили по пътя си през родовите пътища – на натиск и усукване. Това и е заложено в природата ни. Всяко бебе го може и го преживява без съпротивление, ако му се даде възможност да се роди по естествен път. Какво си случва обаче, когото при секцио го хванат за главата и го изтеглят? То е принудено да преодолее сили на опън. Това е сигнал за тялото за заплаха, псоас се стяга и бебето се ражда със стегнат, „стресиран” мускул, който го държи състояние „бий се или бягай” ежедневно. Бебето плаче повече, стои със свити крачета и непрекъснато се напъва. Това може да се отрази на цялото по-нататъшно развитие на бебето.

В ежедневието на съвременният човек, постоянният стрес за псоаса може да доведе до много проблеми като болки в гърба, таза, коленете, храносмилателни проблеми и нарушено дишане, сколиоза, дегенерация на тазобедренните стави, безплодие, и всичко това може да бъде свързано с пренапрежение на мускула Псоас. Псоас е важен и за психическото здраве.

Оздравяването на този мускул помага да се възстанови потокът на жизнената енергия. Според Даоските традиции Псоас е прието да се нарича – мускул на душата, защото той се намира близо до главният енергиен център на тялото.

Как да отпуснем и успокоим мускул Псоас?

На първо място ние препоръчваме техниката Боуен. С кратки, леки и целенасочени движения, терапевта ще успокои Вегетативна нервна система, ще отпусне мускул Псоас и заплахата за здравето ще изчезне.

Боуен техниката няма никакви противопоказания и се прилага още от раждането до преклонна възраст.

Друга възможност за отпускане на мускул Псоас са двигателните техники – специализирани упражнения, йога, СПА или масаж.

В Боуен център – Сливен работим за постигане на хармония и баланс на физическото здраве и емоционалното равновесие на човека.

Боуен терапията – Хомеопатия на мануалната терапия

Боуен терапията е холистичен метод за отстраняване на причините, а не на симптомите на заболяванията!

Симптомите сами изчезват, при елиминиране на причината. Доказан, бърз и безболезнен метод за отстраняване на болки в кръста, гърба, врата, мускулите и ставите. За преодоляване на стрес, хронична умора и депресии и други.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? За да запазите час за терапия или отговор на вашите въпроси, обадете се на телефонни номера 0888 573 341 или 0877 301 170 или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ

Павлина Михалева Боуен терапевт