Стресът все повече владее ежедневието ни. Вече е нормално на въпроса: Как си? Да получим отговор: стресиран съм, уморен съм, нямам енергия, не се справям с ежедневните си задължения. Според СЗО стресът е глобалната епидемия на нашето време, наричана още и чумата на 21 век. Повече от 70% от заболяванията са предизвикани от стрес! Не е изненадващо тогава, че голяма част от физическите и психически оплаквания на моите пациенти са причинени именно от стрес.

Дали и Вие сте засегнати от последиците на продължителен стрес? Бърз отговор на следните въпроси ще Ви даде яснота.

Имате ли често главоболие? Боледувате ли често? Страдате ли от безсъние, умора, косопад, раздразнителност, избухливост? Гневен ли сте напоследък? Имате ли нарушен апетит или проблеми с теглото? Страдате ли от намалено либидо, проблеми с паметта и концентрацията? Имате ли кожни проблеми? Страдате ли от синдром на раздразненото черво, запек или разстройство?

Дори само при един отговор да си струва да отделите от времето си и да четете нататък!

Какво е стрес?

Разбирането на един феномен започва от дефинирането му.

И така, какво е стрес? Стресът е напрежение над тялото в следствие на външни, обективни фактори и/или на вътрешни, субективни процеси и мисловни модели. Факторите, водещи до стрес се наричат стресори. Външни фактори, водещи до стрес са болки в тялото, спешни или неотложни задачи, прекалени изисквания от шефа, проблеми с партньора, грижа за болни роднини, финансови затруднения. Понякога не си даваме сметка, че стрес предизвикват и фактори като силен шум, жега или студ и дори огромното количество информация, което ни залива в съвременния свят. Вътрешни фактори също могат да доведат до стрес или да увеличат интензитета му. Такива са например неумението ни да казваме не и да поставяме граници на околните, стремеж към перфекционизъм, нереалистични очаквания.

Стресът е адаптивен механизъм на организма, чиято цел е да мобилизира тялото ни и да го подготви за адекватна реакция е случай на опасност. Характерните повишаване на пулса и кръвното налягане, концентрацията и мускулното напрежение привеждат тялото ни в режим на готовност да избягаме или да се отбраняваме при реална опасност за живота ни. В наше време реалните опасности за живота са сведени до минимум. Механизмът за реакция на тялото със стрес обаче е еволюционно заложен и се активира при появата на който и да е стресор. Така стресът всъщност е естествена реакция на организма ни към условията на околната среда, който ни помага да бъдем по-приспособими, по-издръжливи и повишава възможностите ни да се справим с нови ситуации и проблеми.

Вреден ли е стресът?

Макар и краткосрочно стресът да помага за по-успешно адаптиране, дългосрочното излагане на стрес води до пагубни последици за здравето на тялото и психиката ни. Особеност на стреса, която често се пренебрегва е свойството му да се натрупва в тялото. Стресовите изживявания се акумулират на физическо ниво. Всяко изживяване на стрес оставя следа в нас. Погрешно е схващането, че времето и почивката могат да преборят последиците от стреса. Много хора не се чувстват добре и отпочинали дори след по-продължителна почивка, защото механизмът за преодоляване на стреса и ефектите от него не е почивка. Тялото ни не работи така.

Телата ни са като гъби и с времето стресът буквално се всмуква в нас. Можете да си представите кофа, която се пълни със стрес. Всеки тежък менструален цикъл, операция, травмиращи изживявания, инфекции, аборт, физически загуби, емоционални загуби, разводи, раздели, смърт на близък човек, ежедневни отговорности пълнят кофата ни със стрес и тя започва да прелива.

Как действа стресът на тялото ни?

На физическо ниво стресът се регулира от надбъбречните жлези. Те са отговорни за продукцията на хормона на стреса кортизол както и на невротрансмитърите адреналин и норадреналин. Именно тези жлези ни помагат да се адаптираме към стресорите от околната среда като активират в организма ни механизма Бий се или Бягай. При постоянното, ежедневно излагане на стрес надбъбречните жлези започват да се износват, съпротивителните сили на организма намаляват, променя се биохимията на тялото и мозъка и начинът ни на мислене. Постоянното пренапрягане ни кара да ставаме раздразнителни, нащрек, да чувстваме латентно напрежение, губим възможността си да се отпуснем и да се наслаждаваме истински на живота. Активирането на механизма Бий се или бягай е еднопосочно т.е. когато постоянно изпитваме стрес в ежедневието си, тялото ни непрекъснато е в готовност за действие и надбъбречните ни жлези работят непрестанно на високи обороти. Като автомобил или компютър, който никога не спираме. Точно както тях и тялото ни прегаря в един момент. Стресът износва надбъбречните ни жлези, унищожава тялото ни и ускорява процеса на стареене.

Механизмът Бий се или Бягай разполага за съжаление само с бутон за включване. И дори когато стресовата ситуация отмине, механизмът „Бий се или бягай” остава задействан, макар и не в толкова висок режим. Тялото ни остава в по-висока от нормалната готовност за действие и поддържа постоянно едно латентно състояние на напрежение. Макар стресорът или опасността да е преминала, продължаваме да поддържаме високо ниво на стрес и да сме пренапрегнати и изморени. Колкото повече стрес се натрупва в тялото ни, толкова повече физически и психологически се изтощаваме, развиваме натрапливи мисли и желание за контрол, преанализираме, мислите се въртят в кръг, загубваме възможността си да реагираме адекватно на предизвикателствата на живота, да се отпуснем и да си починем истински.

За да можем да преодолеем ефективно стреса е необходимо правилното ни разбиране за този феномен. Както отбелязахме стресът е биологичен механизъм, свързан с функционирането на надбъбречните ни жлези, който се поражда от фактори на околната среда и вътрешни нагласи. Последиците от него са физически и психически прояви на преумора и свръхнапрежение. Използването на средства като енергийни напитки или антидепресанти само замаскира временно последиците от стреса, но не може да се пребори с първопричините му. За целта е необходимо целенасочено освобождаване на застоялия стрес физически от тялото и възстановяване на правилното и спокойно функциониране на нервната система и надбъбречните жлези. Единствено чрез физическа стимулация на определени части от тялото е възможно освобождаване на предишни стресови натрупвания.

Когато се постигнат по ниски нива на стрес на физическо ниво т.е. когато успеем да намалим напрежението от механизма Бий се или бягай, можем да възстановим нормалното функциониране на нашия естествен ресурс за борба със стреса – дълбокия сън. Единствено достигането на фазата на дълбок сън ни помага да възстановим енергията си пълноценно. Това пък е предпоставка за ментална устойчивост, благодарение на която можем да вземаме правилните за нас решения по отношение на храненето т.е. да не изпадаме в нужда от преяждане или натъпкване със сладко и въглехидрати. Добрата енергия ни е необходима и за да можем да тренираме по начин, който ще ни възстановява физически и ментално вместо да ни изтощава още повече.

В обобщение искам да подчертая, че първата крачка към по-добър живот, към повече енергия, повече уравновесеност и щастие от живота, по-добро здраве и дълголетие е освобождаването от натрупания в тялото стрес. Бързо и ефективно този стрес може да бъде освободен единствено чрез физическа стимулация на определени зони на тялото. Физическото елиминиране на стреса от тялото възвръща способността за активиране и на други ресурси за възстановяване на физическата и ментална енергия.

Техники за извличане на стреса

Има начин да се изтрият тези стари, стресови състояния, да се изведат от тялото, така че да можете да продължите да се справяте с ежедневния стрес по един здравословен начин. Този начин гарантира, че стресът няма да започне да излиза от кофата. Значи щом стресът се натрупва и има начин да се изведе от тялото, няма нужда да се задържа.

  • Регулирано дишане
  • Подходящо за състоянието физическо натоварване
  • Мануални техники за въздействие на тялото – масажи, акупунктура, акупресура, Боуен терапия
  • Смехотерапия
  • Медитации, ако не сте достигнали до Бърнаут
  • Подходящо хранене
  • Прием на достатъчно количество вода

Извеждането на стреса от тялото и дълбока клетъчна промяна с техниката Боуен е възможна, благодарение на невероятните способност на нашите тела да се самовъзстановяват, самолекуват, саморегенерират и т.н. с Боуен техниката, ние само събуждаме тези заспали или потиснати способности.

Боуен терапията е холистичен метод за отстраняване на причините, а не на симптомите на заболяванията и доказан, бърз и безболезнен метод за преодоляване на стрес, хронична умора и депресии. Симптомите сами изчезват, при елиминиране на причината.

Предлагам Ви да опитате един сеанс Боуен терапия и усетете, как тялото Ви започва да се самолекува още по време на сеанса. Усещанията са вътрешно спокойствие, отпускане на тялото, леки вибрации по мускулите, затопляне в проблемните зони и други.

Ако искате да подпомогнете тялото и да постигнете дългосрочни резултати, включете в седмичният си график, едно посещение при Боуен терапевт. Той ще ви помогне да подобрите функцията на нервната, лимфната, дихателната, ендокринната система, черния дроб, бъбреците, половите органи…

Запомнете: Много по-лесно е да предотвратиш заболяване, отколкото да го излекуваш! Нужни са много по-малко усилия, време, енергия и средства.

Какво точно представлява Техниката Боуен и отговори на други въпроси, които често  задават хората можете да прочетете тук: често задавани въпроси
За подобряване функциите на тялото и постигане на цялостен баланс и хармония, в моята практика обръщам внимание на храненето, приема на течности и физическите занимания. Индивидуалният подход към всеки пациент дава невероятни резултати.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? За да запазите час за терапия или за отговор на възникнали въпроси, обадете се на телефонни номера 0888 573 341 или 0877 301 170 или използвайте формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ

Павлина Михалева Мастър Боуен терапевт