Въпрос: Какво е това Боуен терапия?

Отговор: Техниката Боуен е изцяло нова холистична концепция за възстановяване на тялото, съчетаваща лек допир и натиск. Кратките движения внасят стимул в цялото тяло за постигане на отпускащ ефект. Всяка процедура е съобразена с индивидуалните особености и цялостната същност на пациента.

Повече за техниката можете да прочетете тук:

Въпрос: Как се въздейства на тялото?

Отговор: Обикновено пациентът е в легнало положение (тилен или лицев лег), но според нуждите на момента и ситуацията, процедурата може да се извърши в седеж, стоеж или както може. Специфичното в Боуен е т.н . движение за въздействие. То е комбинация от няколко елемента – приплъзване, изтегляне на кожата, лек натиск и прехвърляне върху мускули, сухожилия или други меки тъкани. В зависимост от силата на натиск и скоростта на изпълнение се постигат различни резултати. Движението може да се извършва през тънки дрехи или върху гола кожа. След извършването на едно или няколко движения терапевтът прави пауза и може да напусне стаята. Целта е тялото да реагира и отработи подадената команда и навлезе в по-дълбока, несмущавана релаксация. Разбира се, по предварителна уговорка, терапевтът може да си остане в стаята, на подходящо разстояние.

Въпрос: Колко процедури са нужни и през колко време се изпълняват?

Отговор: Категоричен отговор за броя процедури необходими за подобряване, възстановяване или оздравяване, не може да се даде. Най-бързо и лесно се подобряват бебетата, децата. Когато проблемът е стар и освен него има няколко други, тялото започва изчистване от най-скоро появилият се, т.е. на тялото са необходими няколко процедури.

Тялото продължава да работи между 5 и 10 дни след въздействието. Приема се, че оптималното време за повторно въздействие е около 7ми ден. В зависимост от реакциите на тялото, този интервал може и да се удължи, а при бебета може да се прилага процедура и по-често, през по-къс интервал.

Въпрос: Страхувам се от болка. Дори на зъболекар ходя само, ако ми обещае да сложи упойка преди манипулацията. По време на Боуен процедурата ще ме боли ли?

Отговор: Не. Техниката Боуен е без противопоказания и е безболезнена. Не се прилагат никакви насилствени манипулации.

Въпрос: Има ли противопоказания?

Отговор: Не! Техниката се прилага от новородени до преклонна възраст. Странични ефекти – подобряване на съня, общо отпускане и вътрешно спокойствие, повишена толерантност към външни дразнители.

Въпрос: Кога ще почувствам резултати?

Отговор: Повече от половината пациенти усещат подобрение още по време на или след първата процедура. За настъпване на трайни ефекти, в повечето случай се съобщава след трети, четвърти сеанс и терапията приключва.

Въпрос: Боуен помага ли при тревожност, стрес, безпокойство?

Отговор: Само почивка не е достатъчна за възстановяването на тялото. Боуен стартира процес на изхвърляне, извеждане на стреса от тялото, подобряване на съня, подобряване на храносмилането, раздвижване на лимфата, баланс на нервната система, което води до успокоение.

Въпрос: Имам болки в рамото с ограничени движения. Терапията ще ми помогне ли?

Отговор: Да. Подходящите Боуен процедури съчетани с подходящи двигателни дейности ще подобрят състоянието Ви. Ще изчезне болката, ще се възстанови еластичността на структурите в раменната става, ще се подобри подвижността.

Въпрос: Детето ми страда от чести респираторни заболявания. Боуен помага ли?

Отговор: Да. Общото балансиране на тялото води до подобряване работата на всички органи и системи, повишаване на имунитета и подобряване на имунният отговор на тялото. Така детето ще боледува по-рядко, а когато това се случи, ще преминава по-леко и бързо.

Въпрос: Боуен терапията може ли да помогне на бременна жена при болки в гърба и кръста?

Отговор: Да. Чрез отпускане на напрегнатата мускулатура по гърба, врата и краката. Процедурата се извършва в седнало положение.

Въпрос: Помага ли при безплодие?

Отговор: Да. При функционално безплодие успеваемостта е много висока. Налага се работа с двамата партньори.

Въпрос: Бебето ми има запушени слъзни канали. С Боуен може ли да му се помогне?

Отговор: Да.

Обичайте се, погрижете се за себе си, подарете си час за възстановяване и презареждане. Доброто душевно състояние води до добра физическа функция.

Павлина Михалева

0888 573 341