Спондилоза (остеоартрит на гръбначния стълб) – дегенеративно заболяване, свързано с изтъняване и изместване на междупрешленните дискове, както и със загуба на еластичните свойства на халиановия хрущял, и образуване на костни израстъци във вид на шипове (остеофити), като компенсация на разрушения хрущял и вследствие натоварване в края на прешлените с напредване на възрастта. Остеофитите при спондилозата са с форма на „човка на папагал”. Размерите им са различни, а посоката им възходяща и низходяща. Могат да приличат на скоби в междупрешленния диск, но пространството между прешлените остава широко, а не се стеснява както е при остеохондрозата.

Спондилозата е болест, която се развива бавно през годините, острото й проявление е в напреднала възраст. В най – тежките  случаи се появяват опасни възпаления, болки, стига се и до неподвижност на гръбнака.

Спондилоза – причини за възникване

» възраст (метаболитни фактори )

» повишена физическа дейност

» заседнал начин на живот

» продължително статично натоварване

» наследственост

» нездравословно хранене

» наднормено тегло и затлъстяване

» възпаление на ставите

» наранявания на гръбначния стълб

» плоски стъпала

» заболявания, като атеросклероза, диабет

Симптоми при спондилоза

В зависимост от тежестта на дегенерацията и вида спондилоза симптомите могат да са различни.

При шийната спондилоза са характерни: ограничени движения, скованост и болки във врата, понякога в раменете, ръцете и пръстите, виене на свят и изтръпване на дланите и пръстите на ръцете, главоболие, което започва от задната част, точно над врата, след което се премества до челото.

При гръдната спондилоза се появяват болки в средната и горна част на гърба, в следст-вие на възпаление,  междупрешлена херния или компресия на нервите, болки в гърдите,

горната част на корема, понякога в ръцете и краката, може да се появи и изтръпване или липса на чувствителност.

А при лумбалната спондилоза болката е в областта на гръбначния стълб на нивото на талията, след което преминава към тазобедрената става, пищяла и пръстите на краката. Чувства се изтръпване, мускулна скованост, намалено усещане при допир. Възможна е умора и намалена подвижност на гръбнака.

Видове спондилоза

Познати са три основни вида, в зависимост от местоположението на патологичния процес, а именно:

» шийна (цервикална) спондилоза

» гръдна (торакална) спондилоза

» лумбална спондилоза

Какво е характерно за тях?

Шийната спондилоза представлява хронично износване и изместване на шийните дискове, калцификация и обрастване на шийните прешлени с остеофити (шипове). Може да има разтягане и притискане на шийните нерви, намаляване на  кръвоснабдяването или поява повтаряща се травма на гръбначния стълб. Първите симптоми се появяват на възраст от 20 до 45 години, като повече от хората над 65 години имат шийна спондилоза.

Гръдната (торкална) спондилоза – дегенеративно-дистрофичен процес, локализиран

в гръдния отдел на гръбначния стълб, придружен от износване на влакнестия пръстен на междупрешленните дискове, образуване на остеофити и постепенно втвърдяване на предния надлъжен лигамент. Често срещано заболяване, което се появява на възраст 30 или повече години, но не е изключена поява и в по-млада възраст.

Лумбалната спондилоза – дегенеративно заболяване на гръбначния стълб в лумбалната област (4 и 5 прешлени),  водещо до дегенерация на предната страна или влакнестия пръстен на междупрешленните дискове и образуване на остеофити, които оказват натиск върху нервните окончания, излизащи от гръбначния мозък. Болестта засяга както жените, така и мъжете, като с напредване на възрастта честотата й е увеличава, води и до инвалидизация.

Диагностика

» снемане подробна анамнеза

» нефрологично и физикално изследване

» оценка на клиничните симптоми

» електроневрография за определяне степента на увреждане на нервното влакно и проводимостта

» ренгенография за установяване наличието на остеофити и други изменения на гръбначния стълб

» компютърна томография – показва ясно промените в прешлените

» ядрено магнитен  резонанс – получава се точна и по-подробна информация за меките тъкани и състоянието на костите, притискане на нервните окончания, точките на компресия.

не са в състояние да спре или забави развитието на спондилоза.

Лечение и профилактика

» традиционната медицина препоръчва за намаляване на болките нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, напроксен, диклофенак, movalis, волтарен и др., за намаляване на мускулните спазми – циклобензаприн, тизанидин, при нарушено кръвоснабдяване – трентал и пентоксифин, а при хронична болка понякога се  препоръчват ниски дози антидепресанти, като доксепин, амитриптилин. Лекарствените средства не могат да спрат или забавят развитието на спондилозата, само облекчават болката и подобряват живота на болния, но в същото време имат много противопоказания и странични ефекти

» физиотерапия, включваща различни техники: електрофореза с лекарствени препарати, диатермия, ултразвук, парафинолечение, ледолечение, използване на шийни яки

» упражнения за заздравяване на мускулатурата и подържане подвижността на гръбнака

» хирудотерапия (лечение с медицински пиявици)

» разтягане на гръбнака

» лечебен масаж

» кинезитерапия

» акупунктура

» озонотерапия

» хирургично лечение, като крайно решение, с цел възстановяване „сглобката” на увредените прешлени и запазване процепите между прешлените.

В какво се състои профилактиката? –  достатъчен прием на вода, здравословен начин на живот, намаляване на телесното тегло, заемане на правилна поза по време на работа и сън, използване на подходящи  възглавници и матраци.

Спондилозата се повлиява много добре от лечението с Боуен терапия в съчетание със специален комплекс упражнения (Тибетска оздравителна йога). Този комплексен подход облекчава болките, като въздейства за отстраняване на причините за възникване на болестта чрез активиране самолечението на тялото.

В Боуен център Сливен прилагаме тази техника за профилактика и лечение на спондилоза. Същевременно консултираме пациентите относно здравословното хранене, предпазването при извършване на физическа дейност, връзката на спондилозата с други заболявания, прилагането на тибетската оздравителна йога в домашни условия. На www.bowen-therapy.eu, в секция оздравителна йога сме публикували видеозаписи на упражненията, подходящи при профилактиката и лечението на бавно развиващата се болест, която може да доведе и до инвалидизация в напреднала възраст.

Ефектът от лечението е още по-добър, когато  съчетаваме Боуен терапията и Тибетската оздравителна с Биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС.  Последната се назначава от специалисти в ЦИМ „Биомедис” – ДКЦ2 , Сливен, www.biomedis.info.

Повярвайте в подхода, който прилагаме в Боуен център Сливен! Няма да съжалявате!

Захари Калайджиев

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

 

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

 

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми
Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка:     +359 877 301 170