Радикулит

Радикулит – често срещано заболяване на периферната нервна система, възникващо вследствие на притискане и възпаление на коренчетата на гръбначния стълб.

Радикулит – причини

Причините за възникването на радикулит са разнообразни:

– в около 95% от случаите за възникване му е  проявлението на остеохондроза (отлагане на соли в местата на съединяване на прешлените), при която гръбначните дискове губят еластичността си и компресират корените;

– останалите 5% са резултат от травми на гръбнака, спазъм на мускулите на гърба, бактериални или вирусни заболявания на вътрешните органи, тумори, възпалителни и дистрофични поражения на гръбначния стълб и др.

Радикулит – симптоми

Симптомите при радикулит, в предвид разнообразието си, могат да бъдат обединени в три групи:

 • болка – възпалените нерви предизвикват постоянна или периодична , остра или тъпа, локална или засягаща, единия или няколко крайници болка.
 • нарушена чувствителноствследствие на компресия на нервните коренчета се нарушава провеждането на нервните импулси. Усеща се парене, изтръпване и боцкане в крайниците.
 • слабост в мускулите и двигателни нарушения – притискането на нервните коренчета и затрудненото движение на нервните импулси водят до нарушения в работата на мускула, а при продължителност на това състояние и до възникване мускулна атрофия.

Локализацията и степента на интензивност на болката зависи от мястото, на което е възникнало притискането на нервното коренче и от характера на тъканта, станала причина за това. При компресия на гръбначномозъчните коренчета, причинена от костни израстъци, междупрешленни дискове и други плътни тъкани, болката е най-силна. А при притискане от по-меки тъкани, като стави и мускули, тя е по-слаба.

Радикулит – форми

В зависимост от мястото на развитие се различават следните форми: 

 • шиен радикулит – болката е локализирана в областта на тила и шията. При въртене и накланяне на главата, кихане и кашляне тя се усилва. Може  да бъде придружена и от световъртеж, нарушения на слуха, поклащане при ходене и други признаци вследствие на недостатъчно кръвоснабдяване на мозъка, ако шийния радикулит е възникнал от проявлението на остеохондроза, спондилоза и др.;
 • шийно-рамен радикулит – болката е локализирана в областта на шията, рамото, лопатката и ръцете. При движение на ръцете, обръщане на главата, кашляне и кихане тя се усилва;
 • гръден (торакален) радикулит– болката обхваща областта на гръдния кош – междуребрието, на пристъпи, като се усилва при движение или дълбоко вдишване на въздух;
 • тазово-кръстен радикулит – най-често срещаният, има тенденция за хронично протичане и рецидиви. Болките са разнообразни по характер, локализират се в тазово-кръстната област и по дължината на седалищния нерв (в седалищния мускул, задната повърхност на пищяла и бедрото, петата). Усилват при движение, ходене и накланяне на тялото.

Радикулит – поставяне на диагноза

 • клиничния преглед
 • скенер
 • ядреномагнитен резонанс
 • електромиография  (ЕМГ) – електрофизиологичен метод, за изследване и диагнос-тициране на заболявания на мускулите и периферните нерви.

Профилактика и лечение на радикулит

Профилактиката се състои в: правилна стойка, избягване на дълго статично натоварване и вдигане на тежести, избягване на прекомерно охлаждане, редовни физически упражнения за укрепване на мускулите на гърба, сауна, използване на ортопедичен матрак.

Лечението зависи от причините за възникване и стадия на заболяването. Провежда се успоредно с лечението на заболяването, което го е причинило.

 • медикаментозното лечение – включва прием на противовъзпалителни средства (диклофенак, ибупрофен), витамини от група В, обезболяващи и загряващи средства (пчелна отрова, настойка от люти чушки) и др.
 • физиотерапевтичните процедури (диадинамичен ток, ултразвук, електрофореза с лекарствени препарати и др.
 • кинезитерапия – за укрепване на мускулатурата на гръбначния стълб
 • рефлексотерапия и акупунктура
 • горещ парафин, кални вани, различни нагревки
 • хирургично лечение – само, ако всички други методи на лечения са били използвани и не е постигнат желания ефект
 • ендоскопски метод за лечение, който може да облекчи натиска върху засегнатия нерв
 • народна медицина – компреси, разтривки, билкови чайове
 • мануална терапия

Изключително ефективна за лечение на радикулит е Боуен терапията, чиято техника е мануална, но не е масажна. Резултатите са забележителни, дори и след първия сеанс, тъй като тялото е получило съобщението „самолекувай се”. А съчетана със специален комплекс упражнения (Тибетска оздравителна йога) и с прилагане на биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС в Центъра за интегративна медицина „Биомедис” – Сливен в ДКЦ2 оздравяването е на лице . Този комплексен подход на лечение работи срещу причините, а не срещу симптомите! Симптомите сами ще отшумят, при елиминиране на причината.  Постига се много по-бързо и качествено лечение, особено ако пациентът осъзнае, че оздравителния процес до голяма степен зависи и от неговото съдействие, като регулярно прилага Тибетската оздравителна йога за възстановяване на опорно-двигателния апарат, която сме препоръчали в Боуен център Сливен. За улеснение, на www.bowen-therapy.eu, в секция оздравителна йога, може гледате видео запис на упражнения, подходящи при лечение на радикулит, остеохондроза и болки в гърба и кръста.

Захари Калайджиев

 ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева, на посочените телефони или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Захари Калайджиев – Специалист по хранене и Боуен терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

Павлина Михалева – Боуен терапевт, нутрициолог

телефон за връзка:     +359 888 573 341