Лечение на колики и дисбактериоза при кърмачета с живи пробиотици Нарине и Нарине Макс.

Какво е дискбактериоза и връзката и с коликите?

Дисбактериоза е нарушение на баланса между полезната и патогенната микрофлора на червата(чревния микробиом), което води до нарушение  работа на храносмилателната система, усвояването на хранителните вещества и обмяната на веществата В здравите черва преобладава полезната микрофлора, но под влиянието на неблагоприятни фактори, като стрес, консерванти в храни и напитки, застоял начин на живот, нездравословно хранене и други, това съотношение може да се промени в полза на болестотворните микроорганизми. Това патологично състояние може да се появи на всяка възраст, но най-уязвими в това отношение са кърмачетата и децата. Пропускане изграждането на полезна микрофлора в първите дни след раждането или нарушаване на микрофлора в следствие на лечение с антибиотици или неправилно хранене е основна причина за колики и запек при бебетата. Необходимо е прием на живи пробиотици Нарине.

Това е нормалния процес при раждане по естествен път от майката с нормална микрофлора на влагалището и кърмене. Когато обаче, бебето е родено със секцио или  майката има нарушен микробиом, бебето няма от къде да поеме полезните ацедофилни бактерии нужни за начало колонизиране на червата с полезна микрофлора се появява дисбактериоза. Тогава е необходимо спешно да се приемат живи пробиотици Нарине и Нарине Макс.

Как се формира микрофлората в червата?

В утробата на майката, бебето се намира в стерилна среда и неговите черва не съдържат микроорганизми. Бебето се среща с естествената микрофлора на майката в момента на преминаване през родилния канал при раждането си, ако то е по естествен начин. Преминаването по родилния канал е от ключово значение за здравето на бъдещият човек защото у детето се заселват ацидофилни бактерии от влагалището на майката и така става   заселване на полезни микроорганизмите в червата.

След раждането, микрофлората се изгражда от всички бактерии от околния свят и първото сучене от гърдите на майката, с което бебето получава ценна коластра. Тя съдържа огромно количество полезни вещества, които оказват благоприятно влияние върху формирането на естествения микробиом в червата и изграждане на новата имунна система на бебето. Коластрата подържа растежа на полезните ацидофилни и бифидобактерии. В коластрата има голямо количество имуноглобулини, които подпомагат формирането на устойчив имунитет. При среща с външния свят и липса на достатъчно ацедофилни бактерии, през първата седмица от живота си бебето може да развие транзитна дисбактериоза, която се характеризира с колики в стомаха, повръщане и появата на воднисти изпражнения със зеленикав цвят и слуз.

През следващите дни червата на бебето продължават да се колонизират от различни бактерии от околната среда, сред които има и патогенни микроорганизми. След няколко дни  полезните бактерии, получени по време на раждането се размножават в достатъчно количество и изблъскват патогенните микроорганизми. Изпражненията на бебето се нормализират, повръщането намалява. Окончателно стабилизиране на микрофлората става към края на първия месец от живота на бебето.

Основни причини за дисбактериоза при бебета:

Развитието на първичната дисбактериоза може да се предизвика при раждане с цезарово сечение, невъзможност за кърмене, преминаване към адаптирано мляко до 1 месец след раждането, приемането на хормонални средства или антибиотици от страна на майката.

Появата на вторичната дисбактериоза на червата при бебета се предизвиква от заболявания на стомашно-чревния тракт, лечение с антибиотици, дефицит на храносмилателни ензими, физиологична незрялост, неправилно хранене, заразяване с паразити или болестотворни бактерии, които унищожават полезната микрофлора на червата, родилни травми, инфекции и  мастит при майката. Много честа причина за дисбактериозата при бебетата е заразяването със златист стафилокок, който силно разрушава полезната микрофлора.

При антибиотично лечение обичайно срещан страничен ефект е развитие на вторична дисбактериоза, тъй като заедно с патогенната микрофлора се унищожава и полезната. Вторичната дисбактериоза се лекува с прием на пробиотични бактерии, но приемът трябва да започне няколко дни след преустановяване приема на антибиотика, за да не бъдат унищожени от него.

Симптоми на дисбактериоза при бебето

Нарушаване на дефекцията е първият симптом на дисбактериозата при бебета. Тя може да бъде честа и обилна или напротив, изпразването на червата става трудно и болезнено. Външния вид на изпражненията се променя, те стават течни и пенливи или подобни на каша, с наличието на непреработени бучки храна. Могат да станат зеленикави, в тях да се появи слуз, да придобият кисела или гнилостна миризма. След хранене обикновенно се появява къркорене в стомаха, подуване, болезнени колики, бебето е неспокойно и плаче. Между храненията бебето често повръща, може да има неприятна миризма от устата.

Поради нарушеното абсорбиране в червата, храната не се преработва изцяло, поради което настъпва автоинтоксикация, което предизвиква алергични обриви по кожата. При по-слабите деца дисбактериозата може да предизвика анемия, дефицит на витамини, поява на кандидоза в устната кухина.

При висока степен на дисбактериозата размножаването на вредните бактерии се активизира, което може да предизвика остър инфекциозен процес съпроводен с тежка интоксикация на организма. Интоксикацията се съпровожда със слабост, липса на апетит и повишаване на температурата, постоянно течни изпражнения, авитоминоза, възможни са нарушения на нервната система.

Профилактика на дисбактериозата при бебетата

Профилактиката на дисбактериозата трябва да започне още преди раждането на бебето. Бъдещата майка трябва да подходи отговорно и да излекува всички заболявания на женската полова система, включително вагиналната бактериоза. При нормалното раждане на бебето, ако влагалището на майката съдържа полезните ацидофилни бактерии, то и бебето няма да има дисбактериоза. При раждане с цезарово сечение бебето задължително трябва да получи в първите дни на живота си живи пробиотични бактерии Нарине, за да се стартира работата на храносмилателната му система, а впоследствие и на умунната, които са определящи за здравето му и в бъдеще.

Как се лекува дисбактериоза?

Единственият природосъобразен начин е чрез заселване на правилните живи ацедофилни и бифидо бактерии в червата на детето.

Течни бактериални концентрати/пробиотици НАРИНÉ

Пробиотик НАРИНÉ е течен ацидофилен концентрат, който съдържа живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus щам n.v Ep317/402 Нарине и техните метаболити. С тази бактерия хората се раждат, тя е най-важната част от полезната микрофлора на дебелото черво и влагалището и е основа за правилно по-нанатъшно бактериално колонизиране на червата. Този щам на ацидофилната бактерия Lactobacillus acidophilus e изолиран за първи път  от арменския учен проф. Левон Ерзинкян през 1963г.

Пробиотик „ НАРИНÉ МАКС” е течен бактериален концентрат, който съдържа високоефективна комбинация от 12 вида живи пробиотични бактерии- Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus paracasei, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium breve, както и техните метаболити.

Лечението започва с прием на живия пробиотик „НАРИНÉ” преди всяко хранене по 5 мл(1ч.л.), при по-големи деца до 15 мл. Достатъчно е да се приема 5-7 дни. Седмица след това започва прием на „НАРИНÉ МАКС” , в същата доза. Ако след началото на приема на  „НАРИНÉ” се появи лек запек е необходимо да се  приема и „НАРИНÉ МАКС”, като се редуват. Коликите би трябвало да изчезнат след 2 до 10 дни, а полезната микрофлора става стабилна след около месец от заселването на пробиотичните бактерии.

Предимството на течната форма на пробиотиците с живи бактерии и къс срок на годност е, че бактериите са размножени в лабораторни условия в подходяща хранителна среда с подходяща киселинност и на подходяща температура до концентрация над 10 000 000 в 1 куб. см., след което са охладени до температурата на съхранение от 2-6 градуса и бързо се активират. Достатъчно е затоплянето им до стайна температура, за да стане тяхната активност максимална в момента на тяхното приемане. Бактериите започват да действат веднага след въвеждането им в човешкия организъм.

Отлични резултати дава комбинираното прилагане на Боуен терапия и Живите бактерии „Нарине“. В 80 % от случаите само след 3-4 процедури (за около 15 дни), коликите изчезват завинаги и то без прием на химически препарати.

За консултация и информация относно подготовка за бременност и лечение на дисбактериоза се свържете със специалист, чрез формата за контакт в сайта ни www.bowen-therapy.eu

Ако темата за дисбактериозата ви вълнува, прочетете и за бактериалната вагиноза