Бактериална вагиноза  е заболяване, което е резултат от промяна в бактериалната среда на вагината, поради различни външни и вътрешни фактори. Това е проблем, който се причислява към групата на т.нар. „ендогенни инфекции”, т.е. възникването й не е свързано с инфектиране от сексуалния партньор. Бактериалната вагиноза е възпаление на лигавицата на влагалището, предизвикана от прекомерното развитие на анаеробни патогенни бактерии, които по принцип обитават влагалището. Нормално във влагалището трябва около 90% от микрофлората да бъде от млечно-кисели бактерии от вида Lactobacillus acidophilus/ацидофилни бактерии/, които произвеждат млечна киселина и определят неговото киселинно рН. Тази киселинност потиска развитието на патогенните видове бактерии, които при неконтролирано размножаване, могат да предизвикат много заболявания.

Симптоми на бактериалната вагиноза:

Бактериалната вагиноза се проявява с един или повече от следните симптоми:

 • повишено по количество белезникаво или сивкаво вагинално течение;
 • неприятна миризма на риба от секрета на влагалището;
 • сърбеж и/или парене във или около влагалището.

Течението при жени с бактерилна вагиноза обикновено е по-обилно,  понякога пенесто. Неприятната му миризма се засилва сред полов контакт или след менструация.

Ако  по време на бременност се развие бактериална вагиноза, е възможно това да доведе до значителни усложнения – преждевременно раждане, повишен риск от инфекция и/или увреждане на плода.. Поради тази причина, навременната диагностика и лечение на всяко променено по вид влагалищно течение в хода на бременността са изключително важни.

Причини за появата на бактериална вагиноза:

Нито една жена не е защитена от развитие на бактериална вагиноза. Нормалният баланс /биоценоза/ на влагалището може да бъде нарушен след:

 • Антибиотично лечение
 • Използване на дамски менструални тампони
 • Инфектиране с друга полово-предавана инфекция – хламидия, микоплазма, уреаплазма, гонорея
 • Използване на хигиенни вагинални душове
 • Вътрематочна спирала като контрацептивен метод

Бактериалната вагиноза не е безобиден проблем, въпреки, че в началото е ограничена във влагалището инфекция. Възможно е в последствие да се развие инфекция, която обхваща матката и маточните тръби, дори тазово-възпалителни заболявания, което пък да доведе до стерилитет.

Дори, ако при жената все още няма оплаквания, но при партньорът се появят оплаквания като зачервяване или сърбеж по члена, парене или болка при уриниране, лечението на двамата е задължително. Препоръчва се паралелно провеждане на лечение и при мъже, чиито партньорки развиват хронична бактериална вагиноза.

Развитието на бактериална вагиноза често е единствен симптом на успоредно протичаща друга инфекция – например с хламидия, уреаплазма или гонорея. Ето защо при жени, при които се установява относително често бактериална вагиноза, е препоръчително да се направи тест и за съпътстващи полово-предавани инфекции, които сами по себе си могат да са предразполагащ фактор за заболяването.

Лечение на бактериалната вагиноза с природни средства

Успешното лечение на дисбактериозата и нейните последствия е пряко свързано с възстановяването на микрофлората на влагалището. Създаването във влагалището на правилната биоценоза и благоприятна среда ще доведе до елиминирането на патогенната и условно-патогенната микрофлора, гнилостните и гноеродните бактерии. На практика поради простата причина, че микрофлората на влагалището не се възстановява от само себе си, вагиналната дисбактериоза се лекува изключително трудно и много често рецидивира. Организмът се нуждае от външна помощ. Т.е. необходимо е реинтродуциране на полезни бактерии във влагалището за трайно възстановяване на вагиналната микрофлора и последващо цялостно излекуване. Лечението на дисбактериозата на влагалището помага на организма да възстанови нормалната биоценоза чрез възстановяване на заложения от самата природа баланс на микрофлората в него.

УНИКАЛЕН НЕЛЕКАРСТВЕН МЕТОД за най-бързо премахване на дисбактериозата – във влагалището да се влива /имплантира/ специално подготвената  култура от живи ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus щам n.v. Ер 317/402 „ НАРИНЕ “ в най-високата фаза от жизнената им активност. Културата се „имплантира” в големи количества, която се имплантира за 5 дни, по 20-25 мл., вечер преди лягане.

Как се извършва влагалищна имплантация?

 Вземете порцеланова кафена чашка и я загрейте с гореща вода. В така затоплената чаша отлейте дозата и веднага затворете шишето. Изтеглете със стерилна спринцовка(без игла) концентрата и направете имплантацията във влагалището. Останете легнала. След като се изправите част от течността ще изтече, но това не е проблем.

В методиката не се използват никакви допълнителни препарати. Чрез „имплантиране” на културата във влагалището се създават условия за потискане на патогенните микроорганизми по биологичен път, като по този начин се възстановява заложения от природата баланс на микрофлората, спомагащ за възстановяването на системите за саморегулиране. Чрез повишаване на броя на здравите и активните полезни микроорганизми ние оказваме на организма необходимата помощ за активиране и възстановяване на механизмите за саморегулиране и възстановяване на локалния имунитет.

Остатъка от ацедофилния концентрат  се препоръчва за пиене с вода 2-3 пъти по 20-25мл. преди хранене за подобряване на чревната микрофлора. Изпийте първо една чаша топла вода и след това изпийте концентрата. Температурата на ацедофилния концентрат трябва да е телесна 37-40 градуса. Допълнително е препоръчително да го приложите като капки в носа 5-6 пъти по 1-2 мл във всяка ноздра. Оставете концентрата добре да навлезе в синусите и носоглътката. Тази процедура ще подобри микрофлората в носоглътката и ще повиши локалният имунитет, което ще ви предпазва от чести настинки, синузит и хрема.

Не допирайте капкомера до носа, за да запазите чист концентрата в шишето с пробиотик.

Важно!

Не е възможно да има предозиране на живите бактерии във влагалището, поради факта, че при дисбактериоза вече има значителен недостиг на полезна микрофлора, което само по себе си спомага за развитието на патогенната и условно-патогенната микрофлора. Затова тя трябва да се използва в големи количества.

Методът за лечение на дисбактериозата на влагалището, чрез ацидофилна бактерия Нарине позволява не само да се възстанови балансът на микрофлората, населяваща влагалището, но и да се осигури нормалното й функциониране впоследствие и предпазване от инфекции с гъбички и вируси.

При дисбактериозата броят на полезните микроорганизми пада под границата, при която се осъществява активиране на системите за саморегулиране, като това не води до нормализиране на баланса на микрофлората. Освен това, елиминирането на патогенната микрофлора обикновено се осъществява с помощта на антибиотици. А те, както е известно, унищожават не само патогенната, но и полезната микрофлора. За какво възстановяване на баланса говорим тогава? Патогенната микрофлора скоро се появява отново и продължава болестотворната си дейност.

Някои профилактични мерки могат да бъдат полезни за ограничаване повторната поява на бактериална вагиноза:

 • Не използвайте дамски тампони
 • Поддържайте добра интимна хигиена. Гениталният тоалет винаги трябва да бъде в посока отпред назад.
 • Избягвайте вагиналните душове. Често жените се чувстват по-чисти, когато са си направили вагинален душ след менструация или полов контакт. В действителност обаче това води до промяна в нормалната защитна бактериална флора на влагалището, при което се нарушава равновесието му.

Допълнителни ползи от вагинална имплантация с живи ацедофилни бактерии Нарине:

 • Трайно възстановяване на нормалната защитна влагалищна микрофлора
 • Може да се ползва, като основно или допълващо лечение при кандидоза, бяло течение, цистит, ранички, ерозии, след оперативно възстановяване, след аборт, след раждане.

Боуен терапията може да ви бъде полезна за да се освободите от такива заболявания като стрес, депресия, главоболие, болки в гърба и кръста, смъкване на вътрешните органи – съпроводено с инконтиненция на урина, може да бъде съпътстваща терапия при автоимунни заболявания като Диабет и Хашимото, може да подпомогне опитите ви за забременяване, но ако искаме всичко това да има качествени, трайни резултати е необходимо да изчистите тялото си от паразити, да подобрите състоянието на микробиома в дебелото черво, влагалището, червата, носоглътката. Тогава тялото ви ще може да оползотворява пълноценно повишеният си жизнен ресурс и вие ще бъдете здрави, енергични, креативни и успешни.

За медицинска консултация по приложение на Нарине :

Център по интегративна медицина Биомедис Сливен – тел: 087857823

За поръчки на Нарине: www.zdravini.bg или тел. на магазинна: 0878257821.

За Боуен терапия: 0888573341

Бъдете здрави!

Павлина Михалева – Боуен терапевт