Остеопороза е най-честото костно заболяване, третото по значимост социално заболяване в напреднала възраст  след сърдечно-съдовете и онкологичните. Очаква се в средата на века да заеме първо място поради увеличената продължителност на живота и застаряването на населението.

Какво представлява?

Остеопорозата е прогресиращо заболяване на скелета. Характеризира се с намалена костна маса и структурни изменения на костната тъкан, които водят до повишена чупливост и риск от счупвания. Процесът на намаляване на костното вещество и разреждането на костната тъкан напредва бавно и незабележимо през годините, в резултат на това остеопорозата е наречена “тихия крадец.  При нарушена обмяна на веществата и/или  киселинно-алкалния баланс(КАБ) калция се използва за подържане на КАБ или други жизнено важни функции и се извлича от костите, които служат като депо за калций в случай на спешна нужда в организма.

 

Типове остеопороза

Първична – генерализирана (обхваща целия скелет) и локална (при инфекции, продължително обездвижване на тялото, дисфункция на щитовидна жлеза, нарушено храносмилане и нарушена обмяна на веществата и пр.). Тя е масова – засяга предимно жените, настъпва в менопаузата, когато организма спира да  произвежда поддържащите костната маса хормони – естрогени и се означава като постменопаузална. Среща се и при мъжете, но много по-рядко, и то в късната им възраст, поради рязко спиране на производството на хормона тестостерон.

Сенилна остеопорозавъзниква при жени и мъже на възраст над 70 години и е свързана с промени, вследствие на стареенето. Наред с дефицита на хормони има недостиг на калций и витамин Д, както и на фосфор, магнезий, манган, силиций, витамини А;

Ювенилната остеопороза – среща се при деца и млади хора от двата пола, които имат нормална функция на половите жлези. Появява се при възраст 8-14 години.

Вторична – след продължително лечение с кортикостероиди, тиреоидни хормони, антиепилептични лекарства, при Болест на Кушинг, захарен диабет, чревни заболявания,  ревматоиден артрит, левкемия, лупус еритематодес.

Рискови фактори за остеопороза

Рискови фактори, които не могат да се контролират: пол, възраст, раса, наследственост, ранна менопауза / хистеректомия,  дългосрочно лечение с глюкокортикоиди, първична и вторична липса на полови хормони при жените и мъжете.

Рискови фактори, които  могат да се контролират: повишена функция на щитовидната жлеза, неправилно хранене, особено в детската възраст, тегло и физическа активност, тютюнопушене, остър и хроничен психоемоционален стрес.

Симптоми и признаци на остеопорозата

Болки в гърба и кръста с хроничен характер, които се изострят при физическо натоварване;

Деформации на скелета;

Намаляване на ръста;

Намалена трудоспособност;

Костни фрактури на скелета – най-често на китките и прешлените, костите на предмишницата, бедрената кост.

Изследвания за диагностициране на остеопороза

 Изследване на костна плътност с двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (DEXA) – използва два рентгенови лъча,  единият е нискоенергиен и може да преминава единствено през тъканите, а другият е по-мощен и може да преминава и през костите. Разликата в показанията на двата лъча показва костната плътност. Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея.

Ултразвуково изследванеизползват се ултразвукови вълни и се измерва костната плътност в различни участъци – най-често в областта на петата и ръцете. При този метод не се поставя диагноза, то е само скринингово, т.е. показва дали има риск от остеопороза.

Количествена компютърна томография (QCT)  – показва картина, която представлява минаване на ренгенови лъчи през серия тънки напречни срезове по тялото. Може да регистрира минералната костна плътност на всяка една част от тялото.

 

Профилактика и лечение

Здравословно хранене  –  консумация на мляко и млечни продукти, риба, плодове и зеленчуци, ядки, минерална вода; приемане на храни, богати на фитоестрогени, калций, фосфор, витамини (Д, С, В6, К, фолиева киселина), минерални вещества (магнезий, бор, цинк, мед, манган, силиций);

Пребиваване на открито през слънчевите дни – излагане на слънце в продължение на 10 – 15 минути през деня с цел образуване на витамин Д в организма, необходим за изграждане на костната тъкан

Ограничаване и намаляване до минимум на нездравословните навици: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, прекомерна консумация на кафе, захар, готварска сол.

Традиционната медицина препоръчва медикаменти от групата на бифосфонатите, които повишават костната плътност, всекидневно ходене пеш и лека гимнастика,

В Боуен-център Сливен, предлагаме по-различен подход:

Ние прилагаме комплексна методика за естествено възстановявне нормалното здраве на тялото(Стартираме самолечителните функции, генетично заложени в тялото). Основен метод е Боуен терапия в съчетание с прилагане на специален комплекс упражнения, без натоварвания и болка и съвети за здравословно хранене.

Най-често след 3-5 сеанса болките отшумяват, но за да се въздейства изцяло върху работата на организма, включително и на хормоналната система, един от факторите за възникване на остеопорозата, е необходимо да се проведе по-продължителен цикъл от сеанси и постоянство от страна на пациента в прилагане на Тибетска оздравителна йога (специални упражнения за възстановяване на опорорно-двигателния апарат, жизнената енергия) и хранене.

Съчетанието на Боуен терапията с прилагане на биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС в ЦИМ „Биомедис” в ДКЦ 2 води до по-бързо възстановяване на клетките, регенерация на костите, мускулите и съединителната тъкан със сухожилия и хрущяли,  и до баланс на хормоналния метаболизъм.

Задачата не е лесна, но е възможна!

от Захари Калайджиев

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни сКОНТАКТИ.

 

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка:     +359 877 301 170