Коксартроза – това е хронично дегенеративно заболяване на опорно-двигателния апарат, водещо до изменения на хрущялите, костите и капсуло-връзковия апарат на тазобедрените стави.

В какво се състоят измененията? – хрущялът, покриващ ставната повърхност изтънява, променя структурата и цвета си, като помътнява. Появяват се по повърхността му  микрофаги, в костната тъкан под него – костни кисти, а около ставата – остеофити (шипове). Протича със остри силни болки и води да инвалидизиране.

Различават се три стадия на развитие, а именно:

1-ви стадий – костните тъкани нарастват незначително, ставната цепка се стеснява почти незабележимо, а главата и шийката на бедрената кост не се изменят.

2-ри стадий – главата на бедрената кост се деформира, като контура й става неравен, шийката на костта се удебелява, ставната цепка се свива до 1/3 от нормата.

3-ти стадий – ставната цепка намалява значително, шийката на бедрената кост се разширява и то доста в сравнение с нормата, а главата на костта се деформира и по-късно води до скъсяване на крака от засегнатата страна.

Коксартрозата засяга най-вече вече възрастните, но симптомите се появяват след 35-40 годишна възраст, като най-сериозните увреждания са след 60 годишна възраст. Страдат и мъжете и жените, но по-често жените, при които първите симптоми се появяват след менопауза.

Коксартроза – симптоми

Сомптоматиката зависи от стадия на заболяването. Обикновено е по-силно изразена с напредване на степента.

В първия стадий – възникват периодично болки в ставата, появяват се след състояние на покой и при движение. След раздвижване  – болката отшумява.

По време на втория стадий – болките възникват и в състояние на покой, като се разпространяват в коленната и по-горна част на бедрото. Болният започва да накуцва след интензивни натоварвания, например при продължително ходене или бягане.

През третия стадий – болките са постоянни, независимо от натоварването, а подвижността на крака в различни посоки силно е ограничена в резултат на непроизволното сгъване на крайника, притеглянето му към другия и невъзможността му да е обръща навътре, поради свиването на ставната капсула  и на мускулите, захванати за нея. Болният не може да ходи, налага му се да е подпира.

Причини за поява на коксартороза

Наследственост

Вродени луксации (изкълчвания)

Възпалителни процеси

Отслабен имунитет

Некрози

Неправилно хранене

Недостатъчен прием на вода

Двигателен режим

Гръбначно изкривяване

Работа с токсични материали

Работа, свързана с тежък физически труд

Травми

Заразни и инфекциозни заболявания, в т.ч. туберкулоза

Диагностика

» клиничен преглед от ортопед-травматолог, който снема анамнеза (вид на болката, двигателна активност, ограниченост на движенията в тазобедрената става, скъсяване на крайника и др.)

» физикални изследвания

» ставна ехография

» ставна артросонография

» ренгенография

» скенер

» много рядко с ядрено магнитен резонанс, компютърна томография, сцинтиграфия

Коксартроза – лечение

Лечението на коксартрозата е в зависимост от стадия на заболяване. В първите два стадия на заболяването се прилагат методите на консервативното и медикаментозно лечение. Целта е чувствително да се забави процесът на износване и безусловната необходимост от оперативно лечение за подмяна на ставата. Препоръчва се комбинирано лечение.

Консервативно лечение – състои се в:

– намаляване на телесното тегло, очистителни процедури, здравословно хранене, избягване на носене на тежки товари, ползване на помощни средства, като бастуни, патерици и др.;

– кинезитерапия, чиято цел е намаляване на болката, укрепване на мускулната група, отговорна за движение на ставата, подобряване на походката;

– физиотерапия  интерферентен ток, ултразвук в комбинация с гел или мехлеми, импулсно магнитно поле,терапия с луга и апликация с лечебна кал, радонови и парафинови бани;

– лечебен масаж;

– китайски точков масаж;

– балнеолечение;

– озонотерапия;

– терапия с лазер;

– Боуен терпия

Медикаментозно лечение – включва:

– приемане на добавки (хондропротектори – хондроитин, глюкозамин, колаген, хиалуронова киселина, артепарон, флексодон), като източник на градивни материали за хрущялите, съединителната тъкан, костите;

– приемане на противовъзпалителни средства (диклофенак, мовалис) и кортикостероиди, влияещи на отоците и възпаленията;

– приемане на препарати със съдоразширяващо действие  – цинаризин, трентал др.

Характерно за медикаментозното лечение е, че с този подход временно се намаляват болката и възпалението, но в същото време може да доведе до обостряне на съществуваща язвена болест, увреждане на бъбреците и черния дроб при по-дългосрочен прием.

Оперативно лечение – прилага се като крайно. Състои е в ендопротезиране на тазобедрената става  еднополюсни или двуполюсни тазобедрени ендопротези. Възстановителният период включва физикална терапия за възстановяване силата и функцията на крайника чрез използване на бастун, патерици или проходилка. След 3 до 6 месеца болният се възстановява и връща към нормален начин на живот.

Но при ендопротезирането са възможни и усложнения – инфектиране на ендопротезата; изкълчване, т.е. разместване на бедрената компонента на протезата, спрямо другата част, намираща се в ставната ямка; увреждане на нерв или кръвозагуба; тромбоемболични усложнения; счупване на бедрената кост; разхлабване на компонентите на ендопротезата. При такива случаи се налага реендопротезиране, а възстановителният период вече е по-дълъг.

Народна медицина – целта й е намаляване на болките, подобряване на кръвообръщението и подвижността на ставата, чрез външно и вътрешно приложение. Външното се изразява в компреси, а вътрешното – във вид на чай. Най-често се използват компреси от зелев лист, шведска горчивка, полски хвощ, хрян. Полезни са и чайовете от  шведска горчилка, девисил, корен от коприва. Популярно е и лечението с желатин, разбъркан с чаша кисело мляко.

 

Решение, което не бива да се пропуска при проблем с коксартрозата е:

прилагания подход в Боуен център Сливен, който се състои в съчетаване на Боуен терапията с Тибетска оздравителна йога, здравословното хранене и Биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС, провеждана от специалисти в ЦИМ „Биомедис” – ДКЦ2, Сливен, www.biomedis.info.

С Боуен терапията въздействаме за отстраняване на причините за поява на коксартрозата, чрез активиране самолечението по естествен път: настъпва оздравяване и намаляване на възпалителния процес на ставата, подобрява се функционалността на тъканите, повишава се подвижността на ставата, намаляват и изчезват на болките. И като краен резултат организма се възстановява и балансира.

В зависимост от стадия на болестта цикълът от терапевтични сеанси е различен. От особено значение е и съчетанието им с допълнително самостоятелно прилагане на Тибетската оздравителна йога от пациента. За улеснение на  www.bowen-therapy.eu, в секция оздравителна йога сме публикували видеозаписи на специалните упражнения за възстановяване на опорно-двигателния апарат и жизнената енергия.

Даваме и консултации относно здравословното хранене, необходимостта от очистителни процедури и биорезонансната терапия.  Всички необходими хранителни добавки и чайове можете да поръчате на www.zdravini.bg

Ние вярваме в успеха на нашия комплексен подход за лечение на коксартрозата, повярвайте и вие!

Захари Калайджиев

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

 

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599