Корекция на гръбначни изкривявания при деца с Боуен терапия и оздравителна гимнастика

Изправения стоеж и ходенето на два на крака е присъщо само за човека. Гръбначния стълб е един от най-важните структури в човешкия тяло , за съжаление много често гръбнака лесно се поддaва на травми и деформации.Предпоставки за гръбначните изкривявания са неподходящи битови условия, при които живее детето, лошото хранене, честото боледуване от инфекциозни и др. заболявания, довеждащи до общо отслабване на организма. Особено опасно и с последствия в това отношения е боледуването от рахит в детска възраст. За развитието на гръбначните изкривявания има значение анатомофизиологичната недостатъчност на опорно-двигателния апарат, слабостта и лесната уморяемост на нервната система.

Тези предпоставки се засилват в училищния живот, когато учениците са принудени да останат по-продължително време в статично положение. В следствия на умората на гръбначната мускулатура детето към края на часа започва да търси поза, която да облекчи статиченото положения на мускулатурата. Тази поза то повтаря при всяко изморяване, докато се стигне до един порочен условен рефлекс и динамичен стереотип – т.е. до една порочна навична поза на гръбначния стълб. Предпоставки за гръбначните изкривявания са неблагоприятните условия на работа, налагащи често принудително неправилно телодържание. Затова те се срещат при деца с неподходящ за ръста чин или стол и маса за работа, често физическо едностранно натоварване, ранен трудов процес в неудобни пози и др. Най-често при нас в центъра по интегративна медицина идват родители с деца страдащи от гръбначни изкривявания в следствие на неправилна стойка, бързо израстване, неправилни физически натоварвания във фитнес салони.

 Гръбначните изкривявания могат да се коригират с комплексна терапия, която прилагаме в центъра, която включва Боуен терапия, специализирана рехабилитация и упражнения със специалист в зала и самостоятелни упражнения у дома.

Боуен терапията има за цел да се настрои тялото за самовъзстановяване чрез прилагането на леки движения върху определени точки по тялото . Боуен терапията изключва оперативна интервенция и прилагането на медикаменти – целта е да се събуди вътрешният “доктор” и да се задейства заложената в клетъчната памет информация на здравото тяло, стимулира се производството на колаген, активират се нервните пътища, подобрява се координацията на съединителната и мускулна тъкан. Този вид терапия е подходящ при леки форми на сколиоза и други гръбначни изкривявания. Доверете се на квалифициран Боуен терапевт.

За родителите: Комбинираното прилагане на мануалната техника Боуен и оздравителна гимнастика дават по-бързи и трайни резултати при гръбначните изкривявания на децата. Едновременно с промяната се осъществява укрепване и поддържане на постигнатия резултат. Децата стават по-здрави, по-бодри, по-гъвкави и по-успешни.

Павлина Михалева – Боуен терапевт

За допълнителна информация моля, да позвъните на тел:   0888573341