Видове гръбначни изкривявания

Съществуват 3 основни вида гръбначни изкривявания: сколиоза, кифоза и лордоза.

Сколиоза:

Сколиозата е изкривяване на гръбначия стълб встрани. Това изкривяване може да е във вид на S (двойна кривина) или като дълго С (единична кривина). По често се засягат момичета. При сколизата гръбначният стълб има и промяна в структурата в ротиране (усукване). Това усукване води до промяна на позицията на ребрата и деформация на гръдния кош.

При сколиозата се различават следните клинични типове:

 1. Според развитието в дадена равнина – сколиози и кифосколиози;
 2. Според посоката на изкривяването – леви и десни;
 3. Според фазата на изкривяването – активни, активно-пасивни и пасивни;
 4. Според степента на изкривяването –
 • Първа степен – изкривяване с малко странично отклонение, лека контрактура, липса на промени във формата на прешлените. В изкривяването – липса на компенсаторна крива или компенсаторното изкривяване е слабо изразено.
 • Втора степен – изкривяване със средно странично отклонение, оформена контрактура, незначителна деформация на прешлените и поддаващо се на корекция компенсаторно изкривяване.
 • Трета степен – изкривяване и гърбица с голямо странично отклонение, силна контрактура, значителна деформация в прешлените на основното изкривяване. Частично поддаваща се на корекция или неподатливи компенсаторни криви.

Кифоза:

Кифозата представлява анормално изкривяване на гръбначния стълб (изгърбване). То включва обикновено гръдните прешлени и се среща най-често при възрастните хора, особено при жените и децата.

Лордоза:

Лордозата се характеризира с прекомерно издаване, “хлътване” на лумбалните прешлени. Състоянието на лордоза може да се влоши и поради слаби коремни мускули.

Причините за появата им са:

– Неправилна стойка.

– Слаба мускулатура на тялото, поява на мускулен дисбаланс между гръбна и коремна мускулатура основно:

– Неправилно натоварване при спортни занимания.

– Костни и нервно-мускулни заболявания.

– Вродени деформации на структурата на прешлените и др.

Лечение:

-Боуен терапия

-рехабилитация / изправителна гимнастика/

-операционно лечение

– Корсетолечение

Боуен терапия:

Съвременна щадяща мануална терапия. Много добре се повлияват деца дори до 18-19 годишна възраст. Подходяща е за деца и възрастни.

Корсетолечението обикновено се прилага, когато растежът на костите все още не е завършил, а и като цяло за превенция прогресирането на сколиотичната кривина да достигне до етап, в който се препоръчва хирургично лечение.

Корсетите не коригират сколиотичната кривина.

Успехът на лечението с корсети е свързано с продължителността на носенето им — понякога около 22-23 часа на ден, като средната продължителност е 16 часа на ден.

За да бъде успешно лечението на гръбначното изкривяване, трябва да се комбинира лечението с корсет и с подходяща кинезитерапевтична програма. Съществуват две методики на кинезитерапия. При първата корсета се носи по време на изправителната гимнастика, а при втората той се сваля докато се изпълняват упражненията. Задачите в този период са – изграждане на правилна стойка, засилване на паравертебралните и коремните мускули, възстановяване на мускулния дисбаланс, облекчаване функцията на сърдечно-съдовата и дихателната система, подобряване на равновесието и координацията, профилактика или лечение на плоскостъпието, корекция на асиметрия в дължината на долните крайници и др. При II и III степен гръбначни изкривявания е необходимо индивидуален подход и лечение, постоянно наблюдение от лекуващия ортопед, ортопедичен техник и кинезитерапевт.

Изправителна гимнастика.

Водещо място в системата на комплексното лечение на гръбначните изкривявания, особено в началните й степени има изправителната гимнастика.

Основните задачи при лечението чрез изправителна гимнастика трябва да са подчинени на:

 1. Създаването на физиологичните предпоставки, при които да се възстанови правилното положение на тялото и нормалното развитие на прешлените.
 2. Стабилизация на сколиозата на базата на развитието и увеличението на силовата издръжливост на мускулите на трупа и изграждането на мускулен корсет.
 3. Изграждане и затвърдяване на навик за правилно телодържане.
 4. Подобряване и нормализиране на функционалните възможности на сърдечно-съдовата, дихателната и други системи.
 5. Закаляване и укрепване на организма.

Освен изправителната гимнастика рехабилитацията може да бъде и в други направления в зависимост степента на гръбначното изкривяване:

Електростимулация

Масаж на мускулите: ръчен и подводен масаж

Парафинови апликации

Запомнете едно! – лечението е винаги комбинирано и не трябва да се разчита на корсета или само на изправителната гимнастика.

Оперативно лечение обикновено се препоръчва при сколиотични кривини, при които има:

 • голяма вероятност за прогресия (тоест над 45-50 градуса);
 • кривини, които са естетически неприемливи при възрастните индивиди;
 • кривини при пациенти със спина бифида и церебрална парализа, което пречи на осъществяване на ежедневните дейности;
 • кривини, които влияят на физиологични функции — например дишане.

Съвети към родителите

Всеки един родител обича да вижда как детето му пише, чете, рисува или „открива“ тайните на компютъра. Лошото обаче е, че рядко забелязваме отпуснатата и неправилна стойка на детето. Ранните предучилищни и училищни години са особено важни за изграждането на правилни навици и стойка на детето. Когато дойде време да купувате ученическа чанта, тя не трябва да е предназначена да се носи в едната ръка, или на едно рамо. Всеки вдигал чанта на първокласник знае, че тя тежи много. Ако този товар се носи постоянно от едната страна на тялото в тази крехка възраст, гръбначното изкривяване на малчугана е неизбежно. Теглото на раницата не бива да превишава 10 % от теглото на детето. Друг много важен фактор в избора на раница е, че тя трябва да има твърд гръб. Ширината на чантата не бива да превишава ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на чантата да не е повече от 30 – 40 см. Ремъците трябва да имат възможност за рагулиране, за да може чантата да се носи и когато детето е облечено само по блузка и когато е с дебело зимно яке, без това да създава дискомфорт.
Бюрото, където детето прекарва голяма част от времето си, трябва да е съобразено с неговата възраст и ръст. Разстоянието от очите на детето до горния плот на бюрото трябва да е около 30-35 см. Разстоянието от гърдите до края на бюрото пък трябва да е колкото ширината на една длан.
Друга причина, която често е фактор за поява на гръбначно изкривяване, а и за проблем с очите е светлината. Недостатъчната светлина кара човек инстинктивно да се навежда за да вижда. Светлината трябва да пада задължително от ляво, за да не си прави сянка с  ръката или главата.
При учене, детето трябва да има 15 минутна почивка на всеки 40-45 мин. През това време, то трябва да смени позата, в най-добрия случай трябва да се движи.
Сънят също не бива да се пренебрегва. Децата прекарват около една трета от денонощието в сън. Диваните и леглата с пружини изкривяват гръбнака, затова купеде добър ортопедичен матрак за детето си.

Гръбначните изкривявания в ранен стадий, могат да се коригират с комплексна терапия, която прилагаме в центъра, която включва Боуен терапия, специализирана рехабилитация и упражнения със специалист в зала и самостоятелни упражнения у дома.

За допълнителна информация или резервиране на час, моля позвънете на тел:

Павлина Михалева – за Боуен терапия 0888573341