Лекува ли се дискова херния и ишиас? 

Как в Боуен център Сливен успешно премахваме болки при Дископатия и Ишиас?

Дископатия или дискова херния сe нарича състояние, което се свързва с дегенеративни или травматични измененения на гръбначния стълб. Тя представлява частично разкъсване на външния фиброзен пръстен и хрущялните пластинки на междупрешленните дискове, вследствие на което част от фиброзния пръстен или неговото централно пулпозно ядро  притискат минаващото оттам коренче на нерва.Дископатия може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но най-често срещаните форми са шийна (цервикална) дископатия и лумбалната (в областта на кръста).

Симптомите при дископатията могат да бъдат много и различни в зависимост от локализацията и размера на дисковата херния, но основните са  болка и блокирани или ограничени движения. Ако хернизиралият диск не е притиснал нерв, може да се появи болка в гърба или да няма такава. А при притискане на нерв се появява болка, изтръпване или слабост в областта на тялото, инервирана от съответния нерв. Можете да си живеете с дископатия години без дори да подозирате. Но при рязко движение може да предизвикате дискова херния, която да притисне нервно коренче, тогава със сигурност ще разберете на мига, че имате проблем с гръбначния стълб.

При шийната дископатия  има болка в областта на шията; дълбока болка близко до или над раменната лопатка от съответната страна; болка излъчваща се към рамото, предмишницата, ръката и по-рядко китката, пръстите или гръдния кош; болка при кашлица или смях, както и при обръщане или накланяне на главата; слабост в мускулите на ръката; спазъм на шийните мускули. Шийната дискова херния е много опасна, защото може да предизвика парализа на цялото тяло. Препоръчваме ви да не се доверявате на чакръкчии в опити да се освободите от болките във врата, ако имате цервикална дискова херния.

При лумбалната дископатия симптомите са: остра болка в кръста и болка излъчваща се към седалището, крака и стъпалото; изтръпване, безчувственост на крака или стъпалото; болка при напъване, кашлица, смях; мускулни спазми; слабост или атрофия (в по-късни етапи) на мускулите на крака; сексуални разстройства.

В напреднал стадий има смущения в походката (пареза), повишен мускулен тонус на долните крайници, задържане или изпускане на урина, загуба на контрол над дефекацията, намаляване или загуба на сетивността на долните крайници и тялото.

Как се получава дископатия или дискова херния?

Най-често за това са причина деформации на стъпалата, като плоско стъпало, пронация, супинация и  разлика в дължината на долните крайници. Други чести причини са неправилно изпълнение на физически упражнения ( много често при нас идват младежи със силни болки в кръста, получени във фитнеса), порочна работна поза, неправилно повдигане и пренасяне на товари, хронично обезводняване на организма ако не пиете достатъчно вода.

Няма да описвам тук традиционното лечение на дископатия, защото по наше мнение то е слабо ефективно и остаряло. Важно е да запомните, че операцията е най-крайния вариант. До тогава много може да се направи за да се възстановите, ако не ви мързи. Ние от Боуен център Сливен ще прекратим болката и ще ви научим какво да правите за да се възстановите напълно. Имаме стотици пациенти на които сме помогнали отново да живеят пълноценно без болки в гърба и кръста.

Ишиас – болки по хода на седалищния нерв

Ишиасът е заболяване, свързано с притискане и възпаление на седалищния нерв в лумбосакралната област на гръбначния стълб. Известно е, че седалищният нерв е най-големият в човешкият организъм, поради което при възпалението му човек може да изпитва голям дискомфорт поради острите болки в кръста и крака.

Причини за появата на болка в седалищния нерв,  могат да бъдат преохлаждане, травми на гръбначния стълб, плоско стъпало, разлика в дължината на долни крайници, заболявания на гръбначния стълб (най-често дискова херния), диабет, артирт, претоварване при спорт, работа, инфекции, тумори.

Боуен терапия при  ишиас – най ефективната и безболезнена мануална терапия позната в света, широко прилагана от здравните системи в Европа.

Симптомите при възпаление на седалищния нерв като скованост на кожата при засегнатите участъци, мускулна слабост, чувство на изтръпване, рязка и силна болка в областта на кръста при повдигане на засегнатият крак могат да бъдат лесно и бързо повлияни с Боуен терапия още на първи сеанс и да изчезнат напълно при 2-3 сеанс.

Лечение на ишиас

За надеждно лечение на ишиаса трябва да се отстранят причините за неговото възникване. При правилно провеждане на процедурите с Боуен терапия, от опитен и квалифициран боуен терапевт, могат да се постигнат най-добри резултати и възстановят нормалните обменни процеси в междупрешленните дискове на гръбначния стълб. Да се освободят притиснатите нервни окончания, да се премахнат мускулните спазми и се възстанови кръвообръщението и храненето на нервните окончания.

Чрез Боуен терапия може да се изчисти хронична болка и се подобри общото състояние в дългосрочен план.

За постигане на трайни резултати и поддържане на постигнатото, Боуен терапията се съчетава с умерено натоварващи физически упражнения и специални тибетски оздравяващи гръбначния стълб и ставите  упражнения специално подбрани в комплекс за всеки пациент.

Терапия не се прилага в етап на остра болка.

Боуен е мануална терапия, при която чрез въздействие върху мускулите и съединителните тъкани се стимулира тялото да се самолекува, често значително.
За  Боуен казват, че е „хомеопатията на мануалната терапия”.

Боуен е без всякакви противопоказания!

Резултати в овладяването на болката

В нашата практика имаме отлични резултати в овладяването на болката причинена от мускулни дисбаланси и дискова херния на гръбначния стълб.

Пример 1:  Девойка на 16 години идва при нас със силна болка в кръста, след като е посетила редица известни специалисти в родния си град и София. Диагнозата е дискова херния и предписанието е операция. Майката разумно е решила да изчака с решението и е била насочена от наши пациенти към нас. Какво установихме ние след обстоен преглед. Девойката имаше разлика в дължината на долните крайници около 1.5 см., тазова дисторсия и гръбначно изкривяване. След проведени шест месечни ежеседмични  боуен терапии и активно участие от нейна страна да прави ежедневно определени упражнения, девойката се възстанови напълно.

Пример 2: Идва жена на 53 години, счетоводител по професия със силни болки по ишиасния нерв. Казва,че от две години е така и вече не може да ходи дори на работа. Беше насочена към нас от нейната работодателка. След преглед установихме плоско стъпало и разлика в дължината на долните крайници около 1 см. Направихме първи боуен сеанс за ишиасни болки. След един час жената, каза, е болката е намаляла наполовина. На следващия ден си взе корективни ортопедични стелки, които и предписахме и отиде на работа.

Тялото има уникални способности да се възстановява, просто има нужда от мъничко помощ. С Боуен терапия и специализираните тибетски упражнения, успешността е почти 90% при повлияване на болки в гърба и кръста. Успяват тези, които са готови да положат усилия за изпълнение на ежедневни оздравителни упражнения. При по тежки случаи на износване и увреждане на гръбначния стълб  в сътрудничество с болковия център към  центъра по интегративна медицина в Сливен, прилагаме най-новите методи в света за  биорезонансна терапия и пептидна терапия. В центъра по интегративна медицина също е разработена програма за ставна регенерация при артрит и артроза, която горещо препоръчваме.

При проследяване състоянието на своите пациенти с дископатии установихме, че за профилактика и бързо лечение на заболяването много удачно е прилагането на натурални пептиди за пиене.

Пептидите са натурални нелекарствени продукти, създадени от Европейската академия по естествени науки в Хамбург. Те са комплекс от всички необходими за всеки орган аминокиселини, витамини, минерали и фитонутриенти. Всичко в една капсула. За оптимален ефект използваме комплексна програма от биологичноактивни  пептидни комплекси MuscleTIDE PLUS, LigamenTIDE PLUS и DetoxiTIDE PLUS. Пептидите се приемат 2-3 месеца, а действието им продължава до 6 месеца.

Павлина Михалева Боуен терапевт и натуропат