Ако искате максимално да забавите процесите на стареене на кожата – приемайте редовно витамин Е.

Витамин Е – общо наименование на група родствени съединения, които се срещат в четири основни форми: алфа-, бета-, делта-, и гама-токоферол. Алфа-токоферол – най-разпространената форма на витамина.

Витамин Е – най-женския витамин, той е необходим на бременните, той е мощен антиоксидант, ползата му за кожата и косата е несъмнена. Ползата на витамина Е за мъжкия организъм също не е за пренебрегване.

Благодарение на своята мастно разтворима форма, витамин Е се съхранява доста дълго време, основно в мастната тъкан и черния дроб.

В храната се среща доста рядко и като правило в храни с високо съдържание на мазнини, което затруднява получаването на адекватно количество витамин Е, ако сте на диета с ниско съдържание на мазнини.

В този случай ще ви помогнат само витаминни комплекси, които доставят оптималното количество хранителни вещества, така необходими на организма.

Как действа витамин Е?

Една от основните функции на витамин Е е защитата на клетъчните мембрани. Той също така насърчава усвояването на селен и витамин К.

Въпреки това, основно репутацията на витамин Е се основава на потенциала му да предпазва организма от болести. Като антиоксидант, той помага да се унищожат свободните радикали, нестабилните кислородни молекули, които увреждат клетките ни.

Защитавайки клетъчните мембрани и действайки като антиоксидант, витамин Е участва в превенцията на рака.

Смята се, че витамин Е може да предотврати сърдечно-съдови заболявания, включително сърдечен удар и инсулт, като намалява патогенните ефекти на LDL („лошия“) холестерол и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, както и да предотврати болки в гърдите (ангинална болка).

Най-новите проучвания показват, че приемът на витамин Е в комбинация с витамин С блокира вредните ефекти от злоупотребата с мазна храна.

Витамин Е за мъже 

Каква е  ползата от витамина Е за мъжкият организъм?

Токоферолът има благоприятен ефект върху плодовитостта при мъжете, тъй като е мощен антиоксидант, той защитава молекулите на тестостерона от унищожаване, удължава младостта на мъжа и подобрява хормоналния му баланс.

Недостигът на витамин Е може да доведе до отслабване на сексуалната функция на мъжете, а в тежки случаи – до безплодие.

При недостиг на витамин Е мъжете се сблъскват с летаргия, анемия, метаболитни нарушения на друг важен витамин А и дистрофия на скелетните мускули.

Витамин Е против стареенето

Витамин Е може да забави процеса на стареене, като предпазва клетките от увреждане от свободните радикали – това е един от най-известните и мощни антиоксиданти.

Има доказателства, че помага за укрепване на имунитета, дори при възрастни хора, спомага за елиминирането на токсините от цигарения дим, облекчава симптомите на болестта на Паркинсон, забавя развитието на катаракта и болестта на Алцхаймер.

Някои изследвания показват, че витамин Е може да облекчи силната болка в краката, причинена от нарушение на кръвообращението.

Съществуват и множество съобщения, че кремовете и маслата, съдържащи витамин Е, допринасят за заздравяването на кожните лезии.

Препоръчителни дози витамин Е

Препоръчителният дневен прием на витамин Е е 8 mg за жени и 10 mg за мъже на ден, което е еквивалентно на 12-15 международни единици.

Въпреки, че това количество е достатъчно за премахване на недостиг на витамини, са необходими по-високи дози, за да се постигне пълният антиоксидантен ефект.

Но ако диетата ви е добре балансирана, вероятно не сте изложени на риск от недостиг на витамин Е.

Има ли последствия от предозиране?

Досега не са открити токсични ефекти от предозиране на витамин Е, дори ако дозата се увеличи до 3200 международни единици на ден.

Страничните ефекти като главоболие и диария са изключително редки.

Въпреки това, ултрависоките дози витамин Е могат да попречат на усвояването на витамин А.

Как да приемате витамин Е

Не забравяйте, че ефектът на витамин Е се усилва в комбинация с витамин С.

Опитайте се да приемате добавка с витамин Е по едно и също време на деня.

Комбинацията с прием на храна помага за намаляване на дразненето на стените на стомаха и повишава усвояемостта на този мастноразтворим витамин.

Ако е необходима външна употреба, отворете капсулата с витамин Е и изсипете маслото директно върху кожата или използвайте крем, съдържащ витамин Е.

Внимание! Хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта (антикоагуланти) или аспирин за терапевтични цели, трябва да се консултират с лекар, преди да приемат витамин Е. Витамин Е не трябва да се приема два дни преди и два дни след операцията.

Естествени източници на витамин Е

Пшеничната трева е отличен хранителен източник на витамин Е: 28 грама (около 2 супени лъжици) съдържат еквивалента на 54 международни единици.

Значително количество витамин Е се съдържа и в растителните масла, ядките и семената (лешници, бадеми, слънчогледови семки), спанак и сушени кайсии, в пълнозърнести храни.

Богата на витамин антиоксидант сьомга, костур, калмари.

Резюме

Токоферолът помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, някои видове онкологични заболявания и други хронични заболявания.

Витамин Е може да забави или да предотврати риска от катаракта.

Витамин Е укрепва имунната система, удължава младостта.

Витамин Е предпазва от вредата на пасивното пушене и други замърсявания на околната среда.

Токоферолът е необходим за нормалното протичане на бременността, развитието на плода, активно се използва при лечението на нарушения на фертилитета при мъжете.