Гонартроза – хронично дегенеративно заболяване, което засяга колянната става. Характеризира се с увреждане на ставния хрущял и подлежащата кост. В какво се състои увреждането? – хрущялът изтънява, променя консистенцията си, цвета и блясъка, а по повърхността му се образуват микрофрактури. Появяват се кисти в субхондалната костна тъкан, образуват се остеофити около ставата, ставната торба фиброзира (разраства се), а връзковият апарат става инсуфициентен  (непълноценен). Протича със силна болка в коляното, понякога с оток и зачервяване, постепенно ставата се деформира, а в по-тежки случаи се развива анкилоза (пълна загуба на подвижността на ставата).

Гонартрозата протича в 4 стадия:

1-ви стадий – не се наблюдават изменения във формата на ставите

2-ри стадий – настъпват изменения във формата и размера на колената – уголемяват се и се подуват

3-ти стадий – ставата и свързващите я сухожилия се деформират, повишават обема си, а движението на ставата става силно ограничено

4-ти стадий – деформацията на костната повърхност е достигнала такава степен, че ставата не може да се движи.

Причини за гонартроза

Причините са различни и определят двата вида на заболяването – първична и вторична гонартроза:

» при първичната гонартроза предполагаемите причини са метаболитни, фамилна анамнеза, прием на хормонални и други медикаменти, наличие на патогени

» при вторичната гонартроза причините са ясни – травма, хирургическа намеса, закъсняло лечение след наранявания и заболявания.

Най-общо причините за гонартрозата са:

» вродени аномалии, водещи до неравномерно ставно износване

» патогенни микроорганизми ( паразити, бактерии, гъбички са най-чести причинители)

» възпалителни процеси, които са недоизлекувани, или лечението не е било адекватно

» травми, вследствие на контузии, физически натоварвания, интензивно спортуване

» възрастови дегенеративни промени като изменения в костната плътност, подвиж-ността

» наднормено тегло

» ограничена физическа активност

Симптоми при гонартроза

Най-често при гонартроза се чувстват болки, втвърденост и подуване в колянната става, чийто интензитет и продължителност се засилват според стадия на заболяването, особено от вътрешната страна на коляното. Отначало болките отшумяват, ако болния е легнал, но постепенно стават хронични, докато се стигне до накуцване и невъзможност от придвижване.

В първия стадий – обикновено след физическо натоварване се появяват болки, които изчезват, а подуването на коляното преминава бързо.

При втория стадий – болките са по-чести и по-силни, а сутрин се чувства скованост в коленните стави, а движението им е затруднено.

По време на третия стадий – болките са постоянни, придвижването е трудно, болният започва да накуцва, движението в ставата е силно ограничено, бедреният мускул видимо е отслабнал, подбедрицата се деформира, навътре към другия крак или навън, но по-рядко.

През четвъртия стадий – деформацията на костната повърхност е достигнала такава степен, че е невъзможно каквото и да е движение, има срастване на ставните компоненти, коляното остава трайно сгънънато, а болката е непрекъсната.

Диагностика на гонартроза

» данни от анамнеза за болката и оттока в коляното, ограничеността на движенията

» физикални изследвания с цел установяване на умерената палпаторна болка по ръбовете на ставата, около капачето и в задколянната ямка, болезнеността на походката, отока и затоплянето на кожата, наличие на припукващ звук (крепитации) при движения в колянната става, хипотрофия на бедрената мускулатура, невъзможност за пълно свиване на коляното, ставна деформация

» изследване на кръвта, с цел установяване признаци на възпаление

» ренгенография, при която се наблюдават стеснението на ставната междина, наличието на остеофити и субхондрални кисти, контурите на бедрените кондили

» компютърна томография и магнитно-резонансна томография за установяване на загуба на хрущял, излив в ставата, дегенеративни промени, субхондрален оток на костта

» ултразвуково (сонографско) изследване за установяване на съпътстващи увреди на меките тъкани.

Профилактика и лечение

Лечението на гонартрозата зависи от стадия на заболяването. Прилагат се методи на консервативно и медикаментозно лечение, оперативно лечение, народна медицина, енерго-информационна медицина ( биорезонансна), електоакупунктура, иглотерапия . Консервативното лечение включва:

» намаляване на телесното тегло с цел намаляване интензивното износване на хрущялната тъкан

» диетично хранене, предимно със плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнест хляб

» ползване на помощни средства, като бастуни, патерици, наколенки,

» лечебни упражнения за развиване  и укрепване на мускулните групи, както и за увеличаване обема на движенията на ставите, както и  коригиращи стелки и акупунктурни апликатори Ляпко  

» физиотерапия, включваща електростимулация, електроакупунктура, акупунктурани апликатори Ляпко,затоплящи процедури с парафин, озокерит, лечебна кал, луга. Подходящи са също криотерапията и студените компреси при остри състояния

» хирудотерапия – лечение с пиявици

» мануална терапия – юмейхо терапия

» акупунктура

» кинезитерапия с цел подобряване на кръвообръщението и укрепване на мускулните групи

» лазертерапия

» балнеолечение

» Боуен терапия

Медикаментозно лечение

» обезболяващи и противовъзпалителни средства като диклофенак, волтарен, индометацин, ибупрофен, пироксикам и др., а при изразен хидропс (течност в колянната става) – вътреставни апликации на кортикостероиди, с последващо инжектиране на хиалуронова киселина;

» приемане на добавки като хондропротектори – хондроитин, глюкозамин, колаген, хиалуронова киселина, източници на градивни материали за хрущялите, съединителната тъкан, костите.

Медикаментозното лечение намалява болката и възпалението, но при дългосрочен прием водят до странични ефекти в организма.

Оперативно лечение

» коригираща остеотомия – извършва се артроскопия, която едновременно е диагностичен и терапевтичен способ. При установяване с артроскоп, че запазените хрущяли могат да бъдат коригирани, се извършва коригираща остеотомия, може да се отстранят и чужди тела от ставната кухина или да се зашие скъсано сухожилие, след което ставата се измива с физиологичен разтвор, за да се улесни подвижността й.

»  артропластика подмяна на част или на всички части на ставите с изкуствени, изработени от полиетилен, керамика или метални сплави.

Народна медицина

Тя не лекува, само облекчава болките и принципно се прилага комплексно с консервативното лечение на гонартрозата. Рецептите се приготвят във вид на билкови компреси и настойки, които имат обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Популярна практика е и прием на желатин и биорегулатори  My real way ( моя истински път)

Друг подход за лечение на гонартрозата е комплексната методика за естествено възстановяване на ставния хрущял и ставата, и за отстраняване на възпалението.   Прилагаме я в Боуен център Сливен. Характерно за нея е, че съчетаваме Боуен терапията с:

» прилагане на Тибетска оздравителна йога, чийто специализирани упражнения са показани във видеозапис на  www.bowen-therapy.eu

» консултации за диетичното хранене, както и за приема на хранителни добавки, използването на акупунктурни апликатори Ляпко, на билки, настойки и други продукти, подходящи при лечение на гонартрозата, които може да намерите и поръчате на www.zdravini.bg

» провеждане на  Биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС, която се назначава от специалисти в ЦИМ „Биомедис” – ДКЦ2, Сливен, www.biomedis.info.

 

Ние сме помогнали на много хора с артрози да имат нормална физическа активност, можем да помогнем и на вас в лечението на гонартроза.

Захари Калайджиев

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас: Захари Калайджиев и Павлина Михалева на посочените телефони или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Захари Калайджиев – Специалист по хранене, Боуен терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Нутрициолог

телефон за връзка:     +359 888 573 341