“Боуен техниката – поглед от вътре” Джон Уилкс

//“Боуен техниката – поглед от вътре” Джон Уилкс

Боуен техниката – поглед от вътре или как Боуен техниката допринася за широко спектърното възстановяване и профилактика на здравето?

Защо терапията Боуен е предпочитан метод за естествено клетъчно възстановяване, хидратация на мускулите и предотвратяване на болки в гърба, кръста, ставите и мускулите, както за спортисти, така и за хора с ниска двигателна активност в САЩ, Австралия и Великобритания?

За представянето на Боуен техниката използваме откъси от книгата на Джон Уилкс “ БОУЕН ТЕХНИКАТА – ПОГЛЕД ОТВЪТРЕ”

Джон Уилкс е старши инструктор по Боуен терапия във Великобритания.

Какво представлява Боуен техниката?

Техниката Боуен се състои от много нежни, но директни манипулации на

следните телесни структури:

  • Мускули
  • Сухожилия
  • Фасция
  • Лигаменти
  • Стави
  • Нерви

В класическото движение Боуен една от тези структури бива активирана, а при други разновидности на това движение може да се активират едновременно две или три структури, в зависимост от това къде в тялото се извършва движението. Общото при всички движения Боуен е, че винаги по някакъв начин се активира фасцията, която е от първостепенно значение за всички останали гореизброени структури. В повечето случаи движенията Боуен биват извършвани директно върху самите мускули, върху изпъкналостта на мускула, намираща се между основата и вкладката на мускула. Почти всички телесни структури са заобиколени от фасция – тънки, жилави, полупрозрачни пластове от влакнеста материя, които ограничават, разделят и позволяват свободно движение между другите структури, обградени от фасцията. Затова при активиране на мускула е неизбежно фасцията, която обгражда този мускул и е тясно свързана с него, да не бъде също активирана, макар и с малко по-различни физиологични ефекти. Всички структури, които биват активирани по време на Боуен техниката– кожа, органи, стави или мускули – всички те имат сетивни нерви, които изпращат до гръбначния и главния мозък информация относно състоянието на дадена телесна структура – дали тя е гореща, студена, разтегната, болезнена и т.н.

Мускулите са изпълнени с множество нервни рецептори, наречени мускулни вретена, които предават информация за това дали даденият мускул е разтегнат или е в нормалното си състояние. При всяко движение, което правим, определени мускули се свиват, което означава, че съответните други мускули трябва да се разтегнат. Този вид дейност се контролира от гръбначния и главния мозък. Заслужава си да отбележим, че при терапията Боуен ние задържаме разтягането на мускула за няколко секунди преди да извършим самото движение. Когато започне разтягането, сетивните нерви изпращат информация до гръбначния мозък и след това до различните части на мозъка. Изследванията показват, че са нужни около 90 секунди, за да може мускулите да реагират на тази информация – принцип, който се използва в остеопатичната техника „обтягане – отпускане”. Не е известно дали Том Боуен е знаел това, когато е настоявал да се оставя тялото да почива по две минути между движенията, но е факт, че е изключително важно да се даде възможност на тялото да реагира на работата, която извършваме върху него. Когато сме будни и се движим, огромно количество информация от нашите мускули, сухожилия, стави, кожа и фасция бива постоянно обработвана; когато обаче лежим, нивото на активност в тази самокоригираща се система е много ниско. Изглежда, че по време на сесиите Боуен ние позволяваме на тялото да се първоначалния план за неговото здравословно състояние. Движенията в Боуен техниката се извършват в ключови структурни точки на тялото, които мозъкът използва като ориентири, за да определи стойката на тялото (много от тези точки са свързани с важни структури от гледна точка на ембриологията и развитието на организма). Затова движенията Боуен, извършвани точно в тези точки, имат огромен ефект върху поведението на тялото.

Има няколко важни фактора. Първо, ако практикуващият извърши много движения Боуен без паузи между тях, ефектът от тях ще бъде минимален. Затова едно от любимите правила на практикуващите Боуен техниката е: „По-малко означава повече”. Второ, ако пациентът не се е отпуснал и не се чувства удобно, примитивните части на мозъка, които участват в координацията на движението, няма да могат да „чуят” и да преработят тази информация в своя полза. Това може да се сравни с някой, който се опитва да слуша едни много точни инструкции на фона на бръмченето на бор машина. Разбирането за същността и функциите на фасцията е от изключителна важност Фасцията притежава необикновени свойства. Тя се намира около органите и други телесни структури, като например мускулите и позволява свободното движение и „приплъзване” на тези структури, когато ние се движим. Вие навярно сте виждали такива слоеве от фасция – полупрозрачни тъканни слоеве – например, когато приготвяте едно пиле за печене. Фасцията прилича на найлонова торбичка, тъй като тя запазва здравината си без да се разтяга твърде много; при това обаче тя има тенденцията да задържа в себе си определена степен на свиване или разтягане, ако е повредена или подложена на стрес. Том Боуен силно се е интересувал от фасцията и често изучавал животински трупове в местната морга за животни, за да види как фасцията е структурирана в тялото. Фасцията е съставена предимно от колагенна тъкан. Това са малки кухи тръбички, изпълнени с много фина течност, подобна на мозъчно- гръбначната течност, която е с високо съдържание на фотони или светлинни частици.

Колагенът е протеин, който съставлява 70 % от цялото съдържание на протеините в съединителната тъкан и е най-често срещаният протеин при животинските видове. Той също така притежава уникални свойства, тъй като привлича водните молекули, които се залепват за него по много добре подреден начин, наподобяващ скеле около сграда. Това свойство позволява висока степен на флуидност във фасцията, което е изключително важно не само за свободното движение и приплъзването (например между група мускули, или между органи), но е също от голямо значение за ефективната комуникация между клетките. Степента на флуидност във фасцията се определя от употребата и хидратацията на фасцията – лекото разтягане е един от най-добрите начини да се насърчи флуидност в тъканите. За хидратацията на фасцията е нужно да се пие вода с добро качество. Във водата, която тече от крана, молекулите се нареждат в групи по 10-12 всяка, докато в по-алкална вода (например вода, която е била йонизирана, макар че по принцип не е доказано, че дългосрочната употреба на такава вода е полезна), тези молекули се нареждат в групи по 5-6. Наличието на по-малки молекулни групи в алкалната вода изглежда много по- ефективно за това да се освободи тялото от токсини, тъй като тези по- малки молекулни групи могат да преминават по-лесно през клетъчните стени.

Структурата на фасцията се определя от нейната употреба. Колагенните влакна се ориентират според напрежението и структурното натоварване в резултат на стоене в изправено положение, ходене, седене. Когато бебето направи прехода от лазене към стоене в изправено положение, върху мио-фасциалната система се получават различни модели на напрежение и натоварване. Тези ранни движения на бебето са от изключителна важност за развитието на фасцията и за ориентацията на колагенните влакна, което пък е от голямо значение за нашата работа като практикуващи техниката Боуен. Една особено важна фасциална лента, която определя нашата стойка, е илио-тибиалната лента, намираща се отстрани на крака. Тя лесно може да се напипа. Ако попипате около страничния ръб на панталона си отстрани на крака, вие ще напипате една жилава ивица от влакна. Моделите на напрежение, които се получават върху тази ивица, са предимно вертикални в изправена позиция, така че повечето колагенни влакна в нея са ориентирани нагоре или надолу. Фактори, влияещи върху фасцията Няколко фактора оказват влияние върху здравето на фасцията. Първо, хидратацията е от критично значение за ефективността на фасцията. Техниките на плавно разтягане са чудесно средство за това, тъй като помагат на колагенните влакна да се ориентират във фасцията и създават повече място за течностите в извънклетъчното и вътреклетъчното пространство. Разтягането на фасцията може да се оприличи на прилагането на сила върху метал – ако огънем една метална лента твърде силно или твърде бързо, ще я направим чуплива. Ако я огънем бавно, тогава й даваме възможност да стане по-подвижна и гъвкава. Ако разтегнем фасцията твърде силно, можем да предизвикаме възпаление в тъканите, което противодейства на възстановителния процес.

Един от проблемите при хората, които ходят във фитнес зала, особено ако имат състезателна натура, е че е много лесно за тях да се наранят чрез неподходящи упражнения. Отделните мускули са заобиколени от фасция и когато хората правят компресивни упражнения, като например вдигане на тежести, е много лесно за фасцията да се скъса. Това създава впечатлението, че се изграждат мускули, но в действителност много често допълнителната мускулна маса идва от скъсването и струпването на куп на мускулни влакна. Така върху тъканите прилепват повече токсини и в резултат на това тялото става неспособно да се освободи от токсините. В другата крайност са хората, които водят заседнал живот (които ходят пеш по-малко от 20 минути на ден). Те имат много задръствания в съединителната си тъкан. Лимфната система се нуждае от движение на тялото, за да може да функционира правилно. Белезите и операциите също оказват ефект върху фасцията и могат да доведат до прекъсвания във фасциалните пътища. Това може да направи дадена област твърде прилепчива и в резултат на това няколко фасциални слоя да се залепят един за друг.

Например, ако човек има белег в областта на бъбреците, това би ограничило свободното движение на фасцията, обграждаща латисимус дорси (широкия гръбен мускул). Тъй като този мускул се прикрепя към ръката, това ограничение върху него ще повлияе на способността на ръката да се вдига. Може да видите този ефект върху собственото си тяло. В изправена позиция, поставете дланта на едната ръка под мишницата на другата ръка и сравнително силно натиснете страната на торса върху латисимус дорси. Сега вдигнете ръката си нагоре и настрани от тялото. При това движение ще почувствате ограничение през вашия широк гръбен мускул, което ще попречи на способността ви да вдигате ръката си. Има много други подобни примери – например белег от цезарово сечение може да придърпва през линеа алба (вертикалната линия, която се образува по средата на коремната мускулатура) нагоре към пъпа, чак до перикарда около сърцето, стигайки до предтрахейната фасция в предната част на гърлото.

Спомням си как преди няколко години се занимавах в практиката си с една жена, която имаше изключително обтегнати задколенни сухожилия. Тя беше професионален спортист и прескачането на препятствия беше една от специалностите й. През няколкото първи сесии започнах да третирам областите, които най-очевидно се нуждаеха от помощ – работех около задколенните сухожилия, около кръста и коленете, но нямаше никакъв ефект. Тогава тя ми каза, че е имала счупване на кости в двете си стъпала, като всяко счупване е било по различно време. Макар че костите бяха зараснали добре, при прегледа се оказа, че фасцията на ходилото беше изключително обтегната. Тогава реших да приложа процедурата, наречена „Чук върху пръстите на краката”, която се състои от няколко движения върху фасцията на стъпалото. Жената почувства много силна реакция и трябваше да остане легнала около 20 минути. Когато стана от леглото, тя инстинктивно поиска да изпробва диапазона на движение, опитвайки се да докосне пръстите на краката си. Тя лесно успя да постави дланите си прилепнали към пода без да почувства болка или неразположение. Преди това можеше да стигне с пръстите на ръцете само до около 10 сантиметра разстояние над пода. Бях изумен от този резултат (а тя разбира се беше изключително щастлива) и започнах да се замислям как беше възможно това да се случи. Ясно е, че има директна връзка между фасцията на стъпалото през прасеца към подколенните сухожилия, но как беше възможно една толкова проста освобождаваща процедура да предизвика толкова голямо увеличаване на диапазона на движението? Тогава започнах да изследвам още по- внимателно същността на фасцията и да изучавам нови открития за нейната способност да задържа определени модели и да предава импулси. Импулси Импулсите се създават в колагенните влакна при много лек натиск. Изследвания в САЩ показват, че напрягайки колагенните влакна при прилагането на лек натиск, се създава малък електрически заряд, който има много силен оздравителен ефект.

Доказано е, че кръстосаното разтягане, което се използва при терапията Боуен, създава по-силен пиезоелектричен ток от този, който се получава само при лек натиск (както при терапията Ролфинг) или при поглаждането по продължение на влакната (както при масажа). Фактът, че топлината също влияе на импулсите, може да обясни защо препоръчваме на клиентите да избягват твърде горещи или твърде студени температури известно време след проведената сесия Боуен. Проводимост Проводимостта на колагенните влакна се увеличава силно в зависимост от степента на тяхната хидратация. Това означава, че импулсите, които създаваме по време на лечението, ще се придвижват много по-ефективно, ако фасцията е добре хидратирана. Това навярно обяснява защо някои хора реагират по-добре на лечението отколкото други – например по-добре хидратиран е организмът при бебетата и животните. Усилване на ефекта Импулсите, създадени от движенията Боуен, ще бъдат усилени чрез действието на протеините в течните кристали. Мей Уан описва структурата на фасцията като течно-кристална, т.е. силно реагираща на електрически заряд и способна да предава електрически импулси много бързо (много по-бързо отколкото централната нервна система). Освен това фасцията реагира като единна последователна система – подобно на течния кристален дисплей, който се използва при телевизорите. С други думи, фасциията реагира като едно цяло на движенията Боуен не само локално, но и в голяма степен дирекционно, в зависимост от това как импулсите се придвижват през фасцията. А това от своя страна се определя от ориентацията на колагенните влакна, която пък се определя от тяхната употреба. Не трябва да подценяваме дирекционния ефект на движенията Боуен – той ни помага да разберем ефекта от тези движения върху цялата извънклетъчна матрица, която не е задължително дирекционна, но глобална, тъй като влияе на енергетичното поле, намиращо се дори на известно разстояние от тялото.

Клетъчните промени, които терапията Боуен предизвиква в тялото, се измерват не само чрез конвенционалния микроскоп, но също чрез по-фини енергетични измервания. Промени в клетките В клетките настъпват физиологични промени в резултат на импулсите, създадени чрез колагена. Тъканна памет Течните кристали притежават „памет”, която има способността да регистрира нови преживявания. С други думи, в тази памет се установяват определени модели, базирани на досегашни преживявания; същевременно обаче, тъканната памет много бързо възприема промяната, предизвикана от дирекционните електрически импулси. Джеймз Ошман нарича това явление „соматично припомняне” и се позовава на изследванията на Стюарт Хамероф, който описва как микротръбичките (микротубулите) в съединителната тъкан също имат памет. Когато те са подложени на натиск, както при движенията Боуен, те излъчват поле, което освобождава задържаните дотогава модели в тъканната памет; тези модели след това могат да се проявят като съзнателни спомени у клиента. Лекарства Определени вещества, като например аналгетиците, влияят негативно на проводимостта по продължение на линиите на колагенните влакна. Много практикуващи Боуен са забелязали, че е много по-трудно да постигнат добри резултати, ако на пациента е била поставена кортизонова инжекция или ако той взема лекарства за отпускане на мускулите. Кортизонът има особено вредно влияние върху фасцията, тъй като в резултат от него тъканите често се уплътняват и флуидността им намалява. Някои практикуващи са открили, че използването на хомеопатичен кортизон помага, за да се противодейства на ефектите от това лекарство.

 

Боуен терапията – Хомеопатия на мануалната терапия

Боуен терапията е холистичен метод за отстраняване на причините, а не на симптомите на заболяванията!

Симптомите сами изчезват, при елиминиране на причината. Доказан, бърз и безболезнен метод за отстраняване на болки в кръста, гърба, врата, мускулите и ставите. За преодоляване на стрес, хронична умора и депресии и други.

В Боуен център – Сливен работим за постигане на хармония и баланс на физическото здраве и емоционалното равновесие на човека.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми:

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка: +359 876 088 599

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми:

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка: +359 877 301 170

2018-06-05T13:45:26+00:00 март 20, 2016|За Боуен техника|