Лого Боуен

Боуен терапия

Ако сте посетили много лекари, и сте изпробвали върху себе си действието на голямо количество медикаменти и все още се чувствате зле, имате болки, движите се трудно, ставате сутрин изморени и без желание да вършите ежедневните дейности, но искате това да се промени значи сте попаднали на точното място, където чрез боуен терапия можем да поставим край на Вашите болки. На страниците на Bowen-therapy.eu ще получите много, точна, практична и полезна информация как да подобрите своето себеусещане.

За Боуен терапията

„Рядко в живота ни се предоставя необикновена възможност и Боутек, оригиналната техника Боуен, станала известна по света в края на 80 те години, е една от тях” – Освалд Х.Ренч, Директор на Австралийската Академия по Боуен Терапия

Томас Амброуз Боуен (1916-1982) започва разработването на своята техника през 50те години на ХХ век в Джиилонг, Австралия. Той живо се интересувал от начините за облекчаване на човешките страдания и забелязал, че някои движения по тялото имат особен ефект.

Том Боуен разработвал техниката през целия си живот. Благодарение на усърдната работа на Ози и Илейн Ренч, след смъртта на Том Боуен, тази техника е описана и се разпространява по света. Тъй като техниката е много ефективна, повлиява разнообразни проблеми, тя отлично е приета от широк спектър хора. До 2007г в света са обучени над 20 000 практикуващи в 32 страни, сред които е и България.

Какво представлява техниката Боуен?

Техниката боуен е мануална терапия, при която чрез въздействие върху мускулите и съединителните тъкани се стимулира тялото да се самовъзстановява, често много бързо и в голяма степен. Понякога я определят като „хомеопатията на мануалната терапия”.

Боуен техниката помага в облекчаването на много специфични травми, както и на остри и хронични физически проблеми. Чрез кратки, премерени движения практикуващият изпраща сигнали към нервната система в специфични места- мускули, сухожилия, лигаменти, нерви, а тялото прави останалото за отстраняване на проблема.

Техниката е без всякакви противопоказания! Прилага се с успех при новородени до хора в преклонна възраст. Боуен терапията е подходяща практически за всички хора, от всякакви възрасти и във всякакво състояние.

При остри травми се обръща внимание на конкретна зона, а когато състоянието се е развивало във времето, не се фокусира вниманието върху отделно оплакване, а се работи върху цялото тяло, за възстановяване на баланса посредством Вегетативната нервна система(ВНС).

ВНС контролира повече от 80% от телесните функции и е много податлива на външен стрес. На този стрес са подложени повечето хора днес. Те се намират в постоянно състояние на симпатикова свръхстимулация. Техниката Боуен стимулира действието на парасимпатиковата дейност на ВНС и води до баланс на симпатикус и парасимпатикус. По време на сесиите повечето хора се отпускат дълбоко или заспиват, често може да се чуе шумна чревна перисталтика. Тези промени са индикация за дълбоко освобождаване от стреса.

Сесиите могат да бъдат с продължителност от 15 минути до час, час и половина, в зависимост от индивидуалните реакции на тялото. Движенията са леки, деликатни, но целенасочени и ако клиента предпочита могат да се изпълняват върху леки дрехи от естествени материали.

Техниката позволява на тялото да се самовъзстановява с минимална интервенция.

Ние не решаваме проблемите като въвеждаме медикаменти или други добавки, ние използваме инструментите, вложени в тялото от Твореца!