Бебешки колики

Бебешките колики обикновено са първото сериозно предизвикателство пред детето и неговите родители. Не се случва рядко новородените да преминават през периоди, в които са твърде раздразнителни или склонни да плачат без ясна причина.

Какви са симптомите на бебешките колики?

– Детето плаче силно за продължителен период от време, въпреки опитите да го успокоите.

– Симптомите се появяват по едно и също време на деня или ноща, често след хранене и обикновено спират така внезапно, както са се появили.

– Наличие на сигнали за газове и подуване на коремчето.

– Бебето има твърд стомах, коленете са силно свити към тялото, ръцете са в юмрук.

– Бебето страда от често безсъние, раздразнителност, безпокойство.

Веднъж започнат ли бебешките колики – няма начин да не разберете. В повечето случаи, те са най-силната болка, която бебето ви е изпитвало. Обикновено протичат със силна, остра коремна болка и силни спазми на гладката мускулатура на стомаха и червата. За родителите е трудно да разберат точната причина за плача на детето си, тъй като бебетата не могат да опишат какво точно ги притеснява.

Бебешките колики се наблюдават предимно през първите няколко седмици от раждането до около третия месец. В много редки случаи изявата им може да продължи до шестия месец.

В диагностиката им педиатрите обикновено използват „Правилото Три” – бебе, което плаче три или повече часа на ден, най-малко три пъти в седмицата, в рамките на три месеца. (Wess, et al., “Paroxysmas fussing in infancy.” Pediatrics 1984:74:998).

Около 25% от бебетата отговарят на това правило при диагностицирането на бебешките колики.

Какви са причините за бебешките колики?

Има много теории за коликите, но не и конкретна, солидно, научно обоснована, върху която експертите да са единни. Познати са достатъчно обстоятелства, доказващи, че коликите се проявяват вследствие различни причини при различните бебета. Няколко значими фактора, появявайки се в комбинация е много вероятно да причинят колики или дискомфорт у бебето:

– Новородените имат незряла храносмилателна система, която никога не е преработвала храна. Тя, буквално, сега се учи да функционира. Гладките мускули, които подпомагат храносмилането не са развили подходящия ритъм на работа за да могат ефективно да придвижват хранта по храносмилателния тракт. В допълнение, новородените страдат от недостиг на полезната бактериална, чревна флора (пробиотици), която се формира с времето и подпомага храносмилането. Това обяснява защо почти всички бебета превъзмогват коликите още през първите няколко месеца.

– Определени храни, които майката кърмачка приема, съдържат летливи химикали и алергени, които водят до колики и дискомфорт в стомашно-чревния тракт на малък процент от новородените. Посредством кърменето, следи от плодове и зеленчуци, както и други газообразуващи храни могат да преминат у детето чрез кърмата и да причинят газове и/или подуване.

–  Бебетата често поглъщат въздух докато се хранят или при продължителен плач. Това увеличава газовете и подуването, и допринася още за наличния дискомфорт.

–  Нервната система на бебетата също е незряла. Възможно е те лесно да се предозират с непознати звуци, светлини или вибрации. Бебета, които лесно се предозират от подобни фактори по правило имат по-силни и изразени колики, раздразнителност, по-трудно заспиват денем или нощем и т.н. Колкото повече „стимулатори” (телевизия, телефони, музика, светлини, посетители и др.) има в ежедневието на бебето толкова по-голям е риска то да страда от колики или повишена раздразнителност.

Техниката Боуен може успешно да бъде приложена комплексно лечение на бебешките колики. Често 2 или 3 сеанса с терапията Боуен са достатъчни за изчезване или значително повлияване на бебешките колики.

Текстът е подготвен от Павлина Михалева по материали на http://georgiilchev.com/

Ако желаете да научите повече за възможностите да помогнете на своето бебче да преодолее този труден период на адаптация или имате въпроси или търсите специалист, можете дa се свържете с нас на www.bowen-therapy.eu и тел. 0888 573 341 – Павлина Михалева – Боуен терапевт, специализирала в Боуен за мама и бебе.