Артрит – що за болест е?

Артрит – възпалително, метаболитно или дегенеративно заболяване, свързано с увреждане на една или повече стави на човешкото тяло. Възпалението може да засяга освен структурите на ставите, така и спомагателните съединително-тъканни структури (сухожилия, мускули, връзки, кости).

Известно е, че скелетът на човека се състои от 206 кости, 640 мускула, осигуряващи движението на тялото и от 187 стави, обезпечаващи този процес. Установени са и над 100 ставни болести като артритът е една от най-разпространените – засяга не само хора в напреднала възраст, но и в детска и юношеска възраст. Днес, по данни на Световната Здравна Организация, около 2/3 от хората в света страдат от артрит – заболяване, което засяга не само хора в напреднала възраст, но и в детска и юношеска възраст. В Индия са диагностицирани над 180 милиона души, а в САЩ са засегнати 42 милиона, като над 300 хиляди са деца. У нас по статистически данни от остеоартрит страдат около половин милион души, а от ревматоиден артрит – над 60 хиляди.

Артрит – причини за възникване

Причините за поява са различни. Някои от тях са предразполагащи – наличието им увеличава риска от развитие на даден вид артрит, някои са наследствени – определени гени играят ролята на предразполагащи фактори. На-често причините са:

 • инфекция (бактерии, вируси, гъбички, туберкулозни микобактерии и др.), в т.ч. и при венозни наркомани
 • наранявания, включително травма от ухапване, човешко или животинско
 • усилени физически упражнения
 • хипотермия
 • токсемия – превръщане на поетата храна в токсичен материал. Погрешните комбина-ции и количество на храни, като голямо чай, кафе, захар, подправки, алкохол
 • нарушения на нервната система
 • нарушения на обмяната на веществата
 • нарушение на имунната система
 • липса на витамини
 • свръхчувствителност на собствени органи и тъкани

Основни симптоми на артрит

Появата на симптоми може да е бърза и рязка или постепенна и по-бавна. Най-често срещани са:

 •  чести болки в ставите
 •  подуване на ставите
 • скованост в движение
 • умора
 • периодична болка
 • безсъние
 • понякога повишаването на температурата
 • зачервяване на кожата в засегнатите райони
 • загуба на апетит
 • подуване
 • възпаление на очите и лигавиците жлези на устата
 • болка в гърдите при дишане или кашляне
 • появата на неестествени костни топчета около ставите – първи признаци на деформация

Видове артрит

Най-често срещани форми са:

 • артрит при износване – известен още като „остеоартрит” (английската и американската литература), а у нас е познат като „артроза”, „остеорартроза”, „дегенеративна ставна болест”. Основни представители на това заболяване са коксартрозата, засягаща тазобедрената става и гонартрозата, засягаща колянната става
 • бруцелозен артрит (поражение на опорно-двигателния апарат и половата система)
 • гонореен артрит (бактериален артрит, възпаление на ставната кухина)
 • подагрозен артрит (на базата на натрупване на уратни кристали и пикочна киселина в ставите)
 • реактивен артрит (вирусен артрит, настъпва след инфекциозни заболявания)
 • ревматоиден артрит (хронично възпаление на тъканите). При децата се наблюдават по-особени форми, които са обединени под името “ювенилен (младежки) ревматоиден артрит”.
 • травматичен артрит, известен още като посттравматичен артрит (появява е вследствие на нанесени травми).

По-рядко срещани форми на артрит са тези, които съпровождат болестта на Бехтерев, язвения колит и болестта на Крон, Лаймската болест, заболяването пориазис, хепатит В и С, при системния лупус еритематозус и т.н.

Диагностициране на артрита

Като първа стъпка – „снимка” на основните симптоми и начина на живот на пациента, в т.ч. хранене. Следват лабораторни изследвания на кръв, урина или секрет от простата или шийката на матката, сперма или влагалищен секрет (при съмнение за пикочо-полова инфекция), изследване на изпражненията (при търсене на чревна инфекция), както и на течност от вътрешността на ставата. Назначават се и образни изследвания – ренгенография, компютърна томография, магнитен резонанс, сцинтиграфия.

Лечение и профилактика при артрит

Лечението на артрита зависи от вида и тежестта на заболяването. Но при всички случаи трябва да е комплексно. Целите му са: облекчаване на проявените симптоми; премахване и лечение на причините, а при невъзможност –  установяване на контрол над болестното състояние; осигуряване на нормално функциониране на засегнатите стави.

Традиционната медицина включва прием на медикаменти най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства диклофенак, аспирин, волтарен, ибупрофен и др., използване на гелове за локално мазане, ледолечение или топлолечение, парафинотерапия, микровълни, ултразвук, електрическа стимулация, масаж, перолално или венозно антибиотично лечение. Прилагат се и лекарства, модулиращи и контролиращи имунитета, като антиревматичните средства – резохин, хлорквин, пенициламин, кортикостероиди и др., водещи до странични ефекти при продължително лечение. Осъществява се и хирургическо лечение за премахване на синовиалната мембрана на ставата, коригиране на оста и правилната функция на ставата или подмяната и с изкуствена.

Народната медицина препоръчва ползването на отвари, които се приемат вътрешно под формата на настойка, приготвяне на мехлеми.

Профилактиката при артрит включва: профилактични прегледи, своевременно лечение на всички инфекции в тялото, ваксинация срещу хепатит В и туберкулоза, практикуване на безопасен секс, здравословно хранене и пиене на много вода, поддържане на нормално телесно тегло, използване на протектори при някои видове спорт, избягване на травми, редовни почивки, движение и релаксация.

В Боуен-център Сливен, предлагаме комплексна методика за профилактика и лечение на артрит. В какво се състои? – съчетание на Боуен терапия и Тибетска оздравителна йога (специални упражнения за възстановяване на опорно-двигателния апарат и жизнената енергия). По този начин се насърчава по естествен път оздравяването и намаляването на възпалението в ставите, повишаване на двигателната свобода и подобряване на функционалността на тъканите на засегнатото място, намаляване или изчезване на остатъчните болки, възстановяване и балансиране на организма.

За ускоряване на възстановителния и оздравителен процес, особено за някои видове артрит и тежестта на заболяването е необходим по-продължителен цикъл от терапевтични сеанси, както и постоянство от страна на пациентите в прилагане на Тибетска оздравителна йога в домашни условия. За улеснение наwww.bowen-therapy.eu, в секция оздравителна йога, има видеозаписи на упражненията, подходящи за лечение на опорно-двигателния апарат.

При лечението на артрита съчетаваме Боуен терапията и Тибетската оздравителна йога и с Биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС за биорезонансна терапия, които се назначават  в ЦИМ „Биомедис” – ДКЦ2 , Сливен, www.biomedis.info .   Биорезонансната формула за поддържане на опорно-двигателния апарат осигурява храна на костите и ставите, възстановяване на храносмилането и обмен на веществата, пълно прочистване на организма от патогенни микроорганизми (паразити, бактерии, гъбички, вируси) и цялостно хармонизиране на организма, използва се и за профилактика на заболявания на системата. Тя допринася за оздравяване на ставите, намаляване на възпалението, укрепване на костите.

Така с прилагането на комплексната методика създаваме синергичен ефект, увеличаващ терапевтичните свойства на отделните техники, а оттам и успешното лечение на артрита.

Захари Калайджиев

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

 

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Нутриционист

телефон за връзка:     +359 888 573 341

Захари Калайджиев – Боуен и Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599