Боуен терапията е проверен в практиката метод за бързо и трайно повлияване и освобождаване от неприятните усещания при запек. Само след 2-3 сесии и малко самомасаж, ще можете да се чувствате върховно. Ако обаче сте върл фен на аптечната мрежа или предпочитате народните лекове, прочетете преведената от руски статия по-долу.
Бъдете здрави и щастливи! Поли

Както отбелязват експертите, 12% от световното население е засегнато от запек, а в развитите икономики практически е възможно да се говори за „епидемия“ – от 30 до 50% от възрастните и до 20% от децата в тези страни страдат от хроничен запек. Запек  лекарите наричат бавна или трудна, както и недостатъчна евакуация на червата. Този неприятен проблем е причинен от нарушаване на храносмилателната система.

Изправен пред такова напаст, човек чувства болка и дискомфорт поради невъзможността да изпразни червата, а натрупването на изпражнения причинява интоксикация на тялото, влошавайки здравословното състояние. Добавете към това вероятността за развитие на хемороиди или анални фисури и ще разберете какви чувства изпитват хората в това състояние.

Но, ако някои хора получават запек в конкретен случай, то други са принудени да живеят с този проблем, а това означава да изпитват цялата гама от неприятни усещания почти постоянно. За да облекчат своето състояние, и едните и другите трябва да знаят какви лаксативи за запек са подходящи за този или другия случай.

Причини за запек

На първо място, необходимо е да се разберат причините за този деликатен проблем. Според лекарите най-често появата на запек води:

 • неправилно хранене (в частност, храна в сухо състояние);
 • лоши навици (злоупотреба с алкохол и кофеин);
 • стресови ситуации (страх, рязка промяна в ситуацията);
 • ниска консумация на вода;
 • липса на физическа активност;
 • вродени аномалии на стомашно-чревния тракт;
 • бременност;
 • приемане на голям брой лекарства без предписание от лекар;
 • постоянно задържане на изпразването на червата (в случай на работа на обществени места или по други причини);
 • страх от дефекация поради страх от болезнени усещания при изпразване на червата;
 • хипотиреоидизъм;
 • хелминова инфекция на организма;
 • рак на червата.

Ако невъзможността за изпразване на червата е причинена от сериозно заболяване, трябва да бъдат ангажирани квалифицирани специалисти. Когато причината за запек е лоши навици, трябва да коригирате диетата си и да увеличите количеството консумирана течност. Във всеки случай, след като се потърси помощ от лекар, на пациента с този проблем ще бъде препоръчано най-подходящото слабително.

Кое е най-доброто средство за запек?

За да намерите най-подходящото лекарство за запек, важно е да знаете причината за него.

Например:

 1. Ако запекът е еднократен – проблем, който се появява в резултат на суха храна, стрес или заседнал начин на живот, на помощ идват едни от най-безопасните лаксативи, а също и дразнещите лаксативи. Популярни препарати от тези групи са: Mukofalk, Guttalaks и Bisakodil.
 2. Когато причината за запек е ниска чревна подвижност, човек се нуждае от лекарства, които подобряват нейната перисталтика. В този случай трябва да се обърне внимание на лаксативи с осмотично действие, по-специално Forlax.
 3. Запек може да възникне и в резултат на спазъм на стомаха. При такъв проблем помагат антиспазмици като No-shpa и Papaverin. В тежки случаи, когато популярните спазмолотици не решават проблема, можете да се използва масло от вазелин.(Основното предимство на вазелиновото масло е, че се абсорбира напълно от червата, стимулира чревната перисталтика и улеснява придвижването на изпражненията).
 4. Хроничният запек е често срещан проблем при възрастните хора. Тези хора не могат да се справят без дългодействащи лекарства, сред които най-ефективните лекарства са Forlax или Normase. И в някои случаи оралното приложение на лекарства трябва да бъде придружено от свещи и микроклизми, като: Norgalax, Bisacodyl и някои други.
 5. Бременността е специален период в живота на жената, който се съпровожда от сериозни промени в организма и често се усложнява от запек. Знаете, че повечето лекарства са забранени по време на бременност, трябва да се предпочитат лекарства, състоящи се от естествени съставки. Най-често се предписва Dufalac.(Консултирайте се с лекар)
 6. Лицата, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, особено хипертония или хемороиди (които не могат да бъдат притиснати по време на дефекация) е препоръчително да ползват средства, които омекотяват фекалните маси и ги прави по-обемисти. Тези характеристики съответстват на препаратите Guttalaks, Mukofalk, а също и вазелиновото масло.

По-подробно ще проучим показанията и противопоказанията на предлаганите лекарства.

Лаксативи с осмотичен ефект

Препаратите от тази група действат деликатно, увеличават осмотичното налягане в червата и по този начин стимулират фекалните маси. Това се дължи на задържането на водата в червата, разреждането на изпражненията и увеличаването на техния обем.

Предимството на такива лекарства е възможността за дългосрочна употреба, въпреки това повече от 3 месеца, такива лекарства не могат да бъдат вземани. Най-често срещаните лаксативи с осмотични ефекти са:

Forlaks

Това лекарство се предлага под формата на прах, от който се приготвя лекарствен разтвор. Пакетчетата могат да имат различен обем – 10 mg (за възрастни) и 4 mg (за деца). На възрастни се препоръчва да приемат пакетчета два пъти дневно, разредени в 70 ml вода. Бебетата трябва да получават 1 пакетче на ден, а за деца над 8 години – 2-4 пакетчета.

Противопоказания:

чревна обструкция;

чревна перфорация;

възпалително заболяване на червата;

висока чувствителност към компонентите на лекарството или индивидуална непоносимост.

Levakol

Това лекарство се отпуска под формата на прах, от който също е възможно да се приготви медикамент. Пакетчето, съдържащ 14 g прах, трябва да се разреди в чаша пречистена вода и веднага да се пие. Попадайки в червата, лекарството ще увеличи обема на изпражненията и по този начин ще допринесе за подобряването на чревната подвижност. Приблизително след 2-3 часа има желания за дефекация и проблемът с констипацията се елиминира. Ако лекарството не работи, след 4 часа, има смисъл да се вземе още едно пакетче.

Противопоказания:

при възраст до 15 години;

дехидратация на тялото;

увредена бъбречна функция;

пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника;

необичайно стесняване на лумена на стомаха;

чревна обструкция.

С висока ефективност и положителна обратна връзка относно употребата на това лекарство, неговият основен недостатък е невъзможността за дългосрочно използване.

Раздразващи лаксативи

Тези продукти се произвеждат на базата на естествени съставки, които ефективно дразнят нервните влакна на червата и по този начин подобряват тяхната проходимост. Тази група лекарства е представена от:

Guttalaks

Това е един от най-популярните слабително с дразнещи ефекти. Предлага се под формата на лечебни капки за вътрешна употреба и дозировката за възрастен варира от 10 до 20 капки на ден, разделени на две дози. За бебета дозата е по-ниска, наполовина: 5-10 капки на ден.

Противопоказания:

стомашно-чревни заболявания в остра фаза;

чревна обструкция;

възпалителни процеси в червата;

гадене и повръщане.

За всички останали, препаратът Guttalax помага за избавяне от този деликатен проблем след няколко часа. Основното нещо е да не се приема лекарството без предписание от лекар, тъй като предозирането му може да доведе до замаяност, повръщане и силна болка в корема.

Bisakodil

Достойна алтернатива на Guttalaks може да бъде препарата Bisakodil, който освен аналогичния дразнещ ефект, може да се похвали с различни форми на употреба, които елиминират констипацията само за 6-8 часа.

Дражета или таблетки. Те трябва да се приемат два пъти дневно половин час преди хранене. В този случай възрастните могат да приемат по 3 таблетки, деца на възраст до 14 години – 1-2 таблетки, а деца до 8 години – не повече от 1 таблетка или драже за един прием.

Ректални супозитории. Свещи Бизакодил възрастните може да слагат 1-2 на ден, юношите под 14-годишна възраст, не повече от 1 свещ, а деца до 8 години – ? супозитории на ден.

Противопоказания:

цистит и перитонит;

остри възпалителни процеси в червата;

чревна обструкция;

хемороиди във фазата на обостряне;

запек, провокиран от спазъм на стомаха;

свръхчувствителност към компонентите на лекарството;

възраст до 2 години.

Пребиотици с лаксативно действие

Тези лекарства нормализират чревната микрофлора и в допълнение към главното действие повишават осмотичното налягане и позволяват на фекалната маса да напуска червата. Групата на пребиотиците е представена от следните препарати:

Normage

Сиропът Normage съдържа активното вещество лактулоза, което осигурява комплексно въздействие върху организма. Възрастните трябва да вземат 20-25 ml сироп на 4-5 приема по 1 чаена лъжичка. Деца под 12-годишна възраст,  е достатъчно да вземат 10-15 ml лекарствен сироп на ден.

Противопоказания:

чревна обструкция;

кървене от ануса в случай на хемороиди;

колостомия;

непоносимост към лактулоза и фруктоза.

Огромно предимство на това лекарство е способността му за лечение на запек при кърмачетата. В някои случаи, обаче, приемането на лекарства може да доведе до диария и гадене.

Duphalac

Още един ефективен лаксативен сироп, който ефективно премахва проблемите с дефекацията. За възрастен човек са необходими да 30-45 ml лекарствена течност на ден. На юноши под 14-годишна възраст трябва да се дава до 15 ml от лекарството, на деца до 6 години – до 10 ml и на деца под 1 година – 5 ml / ден.

Народни средства за лечение на запек

Предимството на това лекарство е, че Dufalac практически няма противопоказания, с изключение на чревната обструкция. Поради тази особеност този слабител се предписва на бременни жени и кърмещи майки, страдащи от запек.
Рецепти на нетрадиционната медицина не само не се отхвърлят от лекарите, но напротив, са добре дошли, защото няма смисъл да се“тъпче“ организма с лекарства, когато има под ръка естествени продукти, успешно решаващи проблема с дефекацията.

Корен на репей

Това средства се характеризира с леко слабително действие и следователно облекчава констипацията на втория ден от приема. За това е необходимо, 1 ч.л. натрошени коренища да се изсипят в чаша вряща вода и да се киснат 2 часа. След като се филтрира, може да се взема 3 пъти на ден по половин чаша.

Копър

1 ч.л. плодове от резене трябва да бъдат смесени с 2 ч.л. лайка и 1 ч.л. стрита мента. Взема се това лекарство 2-3 пъти на ден по 1/3 чаша.

Офика

За лечение на запек с тези забележителни плодове, просто се яде на празен стомах 1 супена лъжица зрели плодове, а след 10 минути се пият 2 чаши студена вода. След 3 часа ще се почувства желание за дефекация. Децата могат също да бъдат лекувани с това лекарство, като им се дават смачкани с 1 десертна лъжичка захар. В случай на тежък запек, такова лечение може да се извърши в продължение на 3 дни.

Семена от лен

Това е още едно прекрасно естествено лекарство за запек. Просто залейте 1-2 ч.л. ленени семена с 200 ml вряща вода, затворете стъкления буркан с капак и го увийте с топла кърпа. След 5 часа ще получите лечебен кисел, който трябва да се филтрира, ако желаете може да добавите 1 ч.л. мед и приемайте по половин чаша сутрин и вечер. Продължителността на приема не е ограничена.

Кора от шипка

За направа на този доказан продукт, се вземат 3 ч.л. натрошена суровина, добавят се 2 ч. л. коприва и 1 ч.л. бял равнец. Получената смес се залива с чаша вряла вода и се оставя за 2 часа, след което се вземе по половин чаша преди ядене 2 пъти на ден.

Вода с лимон

За регулиране на ежедневната дефекация помага за достатъчно топла вода с лимонов сок, пие се сутрин на празен стомах.

Смес от сушени плодове

Потапят се всички сушени плодове във вода, след това се минават през месомелачка заедно с листата сена. Добавя се мед и се разбърква всичко. Взема се по 1 супена лъжица сутрин и вечер, съхранява се в хладилник.

Необходими количества от плодовете:

 • сушени кайсии – 250 г;
 • сушени сини сливи – 250 г;
 • стафиди – 100 g;
 • смокини – 100 g;
 • фурми – 150 г;
 • билка сена – 50 г;
 • 3 супени лъжици мед.

Мед и растително масло

При силен запек помага смес от мед и масло. Смесват се по 1 ч. л. от съставките, получава се 1 супена лъжица смес, пие се 2 пъти на ден.

Кефир

В чаша кисело мляко се добавя 1 супена лъжица растително (маслинено) масло, разбърква се и се пие преди лягане.

Корен от глухарче

2 супени лъжици смачкани корени от растението се изсипват в чаша кипната студена вода. Оставя се през нощта (8 часа), пие се по 50 ml 4 пъти на ден преди хранене.

Корен от сладък корен

1 супена лъжица прах от сладък корен се разрежда в 1 чаша топла преварена вода. Изпива се наведнъж.

Рициново масло

1 супена лъжица рициново масло, смесено с 1 супена лъжица мед и 1 яйчен жълтък, добавя се малко вода и се взема супена лъжица на всеки 2-3 часа.

Билкови средства при запек

Традиционната медицина предлага разнообразни начини за регулиране на функцията на червата с помощта на лечебни растения, различни билкови настойки, отвари и екстракти. Най-ефективните от тях са кората на зърнастец, коприва, корен от сладък корен, риган, поветица, лайка, мента и сена. Те могат да бъдат използвани както поотделно, така и в различни колекции.

Корен от змияр, корен от женско биле, копър и анасон

Билките се смесват в равни пропорции. 1 супена лъжица се залива с чаша вряла вода. Настойката се прецежда. Пие се по 50 ml 2 пъти на ден.

Мента, лайка, корен от сладък корен, фенхел и копър

Всички съставки трябва да се приемат в равни пропорции. 1 супена лъжица се залива с чаша вряща вода, оставя се да заври и се оставя да престои. Прецежда се и се пие по половин чаша 2 пъти на ден.

Традиционно лечение на запек в напреднала възраст

За хората с хроничен запек, които поради възрастта си имат намалена чревна подвижност се изискват специални рецепти от традиционната медицина.

Растително масло

Започва се деня с 1 супена лъжица растително масло. Това може да бъде копър, бадемово масло или вазелиново, което не само ще има слабително действие, но и напълва организма с витамини А и Е, за укрепващи съдовата система и връщащи тонуса на тялото. Основното нещо е да не се забравя обсъждането на продължителността на приема с лекар.

Алое

Поставя се растението за няколко седмици на хладно тъмно място. След изтичане на времето, се срязват 3-4 долни листа, нарязват се, добавя се 1 супена лъжица мед и сок от 1 лимон. Взема се сутрин, на празен стомах по 1 супена лъжица. Това не само ще подобри чревната перисталтика, но също така ще предотврати развитието на хемороиди.

Възможно е и тази рецепта. Сокът от алое се смесва с мед в съотношение 5: 1 и се взема сутрин и вечер преди лягане по една супена лъжица.

Традиционно лечение на запек при бременни жени

В този деликатен период на жената е забранено да използва повечето лекарства, което означава, че е време да се обърнем към народната медицина.

Сушени сливи

За тази цел бульонът от сушени сини сливи е напълно подходящ, за чието приготвяне 100 грама зрели плодове трябва да бъдат комбинирани със 100 грама цвекло и 100 грама овесена каша. Смесват се съставките, изсипват се в 2 литра вода и оставят да къкрят на слаб огън за около час. След като се охлади и прецеди, може да се взема половин чаша преди лягане.

Сушени сини сливи и сушени кайсии

Има още една рецепта, която също така ефективно елиминира запек при бременни жени. За да се приготви продукта се вземат по 100 г сини сливи, сушени кайсии и стафиди, преминават се през месомелачка, разбъркват се и се добавят 2 супени лъжици мед. Взема се от готовата смес 1 супена лъжица преди лягане с топла вода.

Предотвратяване на запек

Превантивни мерки са необходими в случай, че запекът безпокои редовно човек. След това има смисъл да се направят някои промени в живота:

1. Спазвайте режима на пиене

Правилото е да се пият по 8 чаши чиста вода на ден. Алтернатива на водата може да стане зелен чай, компоти и прясно изцедени сокове. Но от кафе, силен чай, мляко и алкохол си заслужава да се въздържате.

2. Прегледайте храната

Добавете към хранителните продукти, които подобряват чревната подвижност: сушени сини сливи, стафиди, сушени кайсии, грах, боб, краставица и картофи. В допълнение, яжте повече ядки (кашу, фъстъци, орехи и лешници). В същото време, сирената и пушените продукти, брашното и сладкарски продукти, манго и ориз трябва да се изхвърлят.

3. Движете се повече

Вземете за правило да правите сутрешни упражнения или джогинг. Можете просто да излезете и да правите почасови разходки в парка. Всяка моторна дейност ще бъде от полза за човека, страдащ от запек.

4. Избягвайте стреса

Опитайте се да се предпазите от стресови и вълнуващи ситуации, особено ако забележите, че те причиняват запек у вас. Вземете в ръце методиките на успокояване или вземайте народни средства с успокояващ ефект.

5. Своевременно посещавайте тоалетната

Не забравяйте, че при каквито и да е условия да сте, опитайте да посетите тоалетната при първото желание за дефекация. За да направите това, изпийте чаша чиста вода за стомаха веднага, защото стомахът започва да работи и вече половин час по-късно се е появило желание за посещение на тоалетната.

Практиката показва, че като следвате тези препоръки, може да се избегне такъв неприятен проблем като запек. Но ако констипацията вече се е появила, винаги можете да се възползвате от нашите полезни съвети!

Превод от руски.

Източник: www.ja-zdorov.ru