Остеохондроза

Остеохондроза – заболяване, което е познато отдавна и се развива паралелно с остеопорозата. Установено е, че близо 80 на сто от населението на Земята страда от него, чиито най-опасни последици са дископатия, плексит, радикулит, болки и ограничение на движението във врата и раменете, изтръпване на ръцете, пръстите на дланите и гръбначни  изкривявания. Според източната медицина, от състоянието на гръбначния стълб зависи здравето на целия организъм, а Хипократ го е наричал „закачалка за всички болести”.

Остеохондроза – какво представлява?

Остеохондроза – това е заболяване, което засяга ставния хрущял и формирането на нормална костна тъкан. Към нея се отнасят група дегенеративни заболявания с различна локализация. Започва още от детска възраст, в хода на интензивния растеж.

 Причини за поява на остеохондроза:

Остеохондроза, според изследванията,  може да се прояви вследствие на: токсични, инфекциозни или метаболитни фактори, хронични травми и живот, свързан с прекомерно физическо натоварване. Но все още има неизяснени въпроси относно причините за появата й. Но, по отношение на патогенезата мнението на специалистите е единно – важно място има смущението в кръвотока, изхранващ костта, а оттам и увреждането на хрущялната и костна тъкани. Липсата на кръвоснабдяване води до некроза на костта, разположена до зоната на осификация на хрущяла, вследствие на което настъпват патологични фрагментации.

Места на проявление на заболяванията:

» ставни

» извънставни

» на гръбначния стълб.

Остеохондрозата на гръбначния стълб може да бъде шийна, гръдна, поясно-кръстна. Наблюдават се изменения в междупрешлените дискове, хрущялните възли, междупрешлените стави. Засяга предимно деца и младежи в пубертета.

Към първата група се отнасят: болестта на Legg-Calvé-Perthes, известна още като ювенилен остеохондрит, coxa plana, асептична некроза на главата на бедрена кост. Типична е за детската възраст.;  болест на Fritz Konig в колянната става. В областта на ходилото – болестите на Köhler и Freiberg; в ръцете – болестта на Panner, Haas и други в раменната става, болест на Hegemann и Brailsford в раменната и лъчевата кост на лакътната става, както и в костите на китката, дланта и фалангите.

Към втората група се отнася болестта на Osgood-Schlatter, локализирана в областта на големия пищял, и др. Наблюдава се предимно при момчета между 8-15 годишна възраст.

Към третата група се отнасят: болестта на Scheuermann, наричана още ювенилна кифоза. Патологичният процес е съсредоточен в предната част на тялото на прешлените на гръбначния стълб, най-често гръдните – между пети и единадесети. Болестта на Calve, засягаща тялото на прешлена – поява на некроза, смачкване на прешлена, и намаляване на размерите му.

Симптоми:

» скованост, болки в гърба, врата, раменете, краката, изтръпване на крайниците

» често при шийната остеохондроза се наблюдава главоболие, световъртеж, изтръпване и болки в ръцете или пръстите

» при гръдната остеохондроза може да се установи нарушение в работата на вътреш-ните органи.

Диагностициране

Рентгеново изследване, компютърна томография (скенер), магнитно-резонансна томография.

Профилактика и лечение

» приемане на обилно количество течности – билкови чайове, натурални сокове, вода;

» втриване на карамфилово масло в зоната на болките;

» ограничаване на заседналия начин на живот, което позволява раздвижване на тялото;

» традиционната медицина препоръчва медикаменти от групите аналгетици, нестероидни противовъзпалителни, миорелаксанти, препарати за подобряване на кръвообращението, хондропротектори, антидепресанти и витамини;

» физиотерапия в центрове и клиники, включително хоспитализация;

» балнеолечение;

» каланетика, пилатес, йога, плуване или просто ходене пеш;

» операция

Възможно ли е пълното излекуване на остеохондроза?

Зависи от формата на заболяването и неговата тежест, както и от правилното и своевременно лечение. Възможно е пълното излекуване в началния стадий. Но най-важно е да се спре развитието на остеохондрозата и да се направи всичко възможно за да изчезнат част от патологичните изменения в гръбначния стълб, както и да се намалят симптомите.

Изходът е във възстановяване на разграждащия се хрущял и костната загуба чрез  съчетаване на Боуен терапията  с прилагане на биорезонансна терапия  с апарати БИОМЕДИС и Тибетска оздравителна йога, както и здравословна хранене.

Боуен терапията ефективно се справя с остеохондрозоата, блокажите, сковаността и болката в ставите и мускулите. Техниката Боуен не използва силни манипулации. Не  насилва тялото да прави „това което му се каже”, а се оставя само да направи това, от което има нужда за времето, което му е необходимо, така деформации на гръбначния стълб могат да се коригират безопасно и успешно

Боуен терапията с холистичния си характер е международно призната в медицината по цял свят, като допълваща, ефективна и безопасна! Наричана е хомеопатия на мануалната терапия.

В Боуен център Сливен прилагаме комплексна методика за естествено възстановяване нормалното здраве на тялото – съчетаваме Боуен терапията със специален комплекс упражнения (Тибетска оздравителна йога), без натоварвания и болка и съвети за здравословен начин на живот. За по – бърз и устойчив резултат се изисква и постоянство от страна на пациента в прилагане на Тибетската оздравителна йога –   специални упражнения за възстановяване на опорорно-двигателния апарат, жизнената енергия. Наwww.bowen-therapy.eu, в секция оздравителна йога, можете гледате видео запис на упражнения подходящи при остоехонрдоза и болки в гърба и кръста.

А в Центъра за интегративна медицина „Биомедис” – Сливен в ДКЦ2, прилагаме оздравителната биорезонансната програма за остеохондроза с „Биомедис” устройства.

Доверете ни се!

Захари Калайджиев

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка:     +359 877 301 170