Стресът на който сме подложени ни разболява!

Стрес … о, ужас!

Само като чуете или прочетете думата, това предизвиква незабавен, вътрешен отговор! Всички ние приемаме думата стрес, най-вече в нейния негативен смисъл, на „нещо“, което е нежелателно и непреодолимо. Ние сме високо чувствителни същества, непрекъснато наблюдаваме навлизащото през нашите пет сетива, което може да е приятно и успокояващо, или досадно, болезнено и тревожно. Разбира се отчитаме преди всичко тревожното. Нашият мозък, нервната система и хормоните реагират на ефекта на входящата информация, дори когато сме заспали.  Ние сме проектирани да поддържаме равновесие между подходящо реагиране и повишено състояние на спешност или интензивност.

Емоционалните, физическите и психологическите фактори, които причиняват нараняване, болка, усещане за загуба или опасност, водят до множество химични реакции в организма, особено в нервната система, мозъка и хормоните. Адреналинът, освободен от надбъбречните жлези, увеличава сърдечната честота, кръвното налягане, дишането, нивото на кръвната захар – всичко това има за цел да се увеличи притока на кислород в кръвта и към мускулите, да се „борим“ в ситуацията, която нарушава равновесието, или да предприемем „бягство“ и да се измъкнем възможно най-бързо. Това е известно като реакция на симпатиковата нервна система. След като заплахата бъде преодоляна или отстранена, идва успокояващият ефект на парасимпатиковия отговор.

Хроничният стрес води до анормални нива на хормони, които се секретират в кръвта и то за продължителен период от време(предимно кортизол – от надбъбречните жлези), които могат да повлияят неблагоприятно върху функцията на мозъка, особено на паметта и съня. Високите нива на кортизол се отразяват и на две важни части на мозъка, които контролират всички други хормони в организма – хипокампуса и хипоталамуса, което от своя страна оказва влияние върху – хипофизната жлеза. Хипофизната жлеза контролира щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза и бъбреците, половите жлези и много други регулиращи механизми, които са свързани с общия метаболизъм. Стресът може да има много дългосрочни ефекти върху тялото и чувството за благополучие. Той засяга нивата на настроението и енергия, намалява имунитета към инфекции, ускорява процеса на стареене и възпаление в организма, увеличава риска от удар и сърдечна атака, стомашни язви, остеопороза, и може да доведе до нездравословно поведение на живот като лошо хранене, повишена консумацията на алкохол и лекарства и пушенето на цигари. В допълнение много хора засегнати от стрес, увеличават теглото си, особено около талията.

Какво правят хората?

Опитват се да намалят приема на калории и увеличат правенето на упражнения – полезни мерки за противодействие на стреса, но не достатъчни, за да се компенсират хормоналните промени, засягащи метаболизма на тялото.

Стресът е нормален факт от живота, не можем да го избегнем, но може да бъде положителен мотиватор за подобряването на нашето представяне по време на състезание или завършването на задача в определения срок. В един идеален свят се учим да се приспособяваме към него и да нагодим живота си с него. Това обаче е най-дългосрочното състояние на стрес – усещане, застрашаващо, претоварващо и затрудняващо, което има отрицателни последици за здравето ни и води до трайна липса на енергия.

Предизвикателството в случая е – да останете здрави!

Управление на стреса

„Управлението на стреса“ не просто се случва, то изисква съзнателно да търсим време, пространство и дейности, които ни позволяват да се отделим от френетичното темпо и сензорното претоварване. Тялото има нужда от време да се отпусне и ние трябва да отделим време, да се възползваме от релаксацията, колкото е възможно по-често. Релаксиращо пространство може да се открие в природата, в градината, в парка, да наблюдаваме красиви изображения или да слушаме успокояваща музика, да се подложим на водени медитации или самостоятелни медитативни упражнения.

Ето едно такова упражнение:

Изключете телефона, телевизора, радиото и се отдръпнете от компютъра си! Дайте на ума си шанс да се успокои и обърнете осъзнаването навътре към себе си. Вдишвайте бавно през носа и издишвайте още по-бавно през устата(с устните оформете фунийка, през която въздухът да излиза шумно). След няколко дълбоки вдишвания, успокойте темпото на дишането и просто го наблюдавайте. Постепенно дишането ще стане по-дълбоко и по-бавно.

Упражнението помага за облекчаване на стреса чрез освобождаване на натрупаната енергия в мускулите, насърчава дълбокото дишане и кара мозъка да освобождава ендорфини – те изпращат съобщение до тялото: „чувствам се добре“ .

Бавните движения с концентрирано внимание, в техники като Тай Чи, Ци Гун, Йога, могат да помогнат да се научим да управляваме нашите реакции в стресови ситуации. Играта с деца, домашни любимци и намирането на забавното в живота, може да направи чудеса за душата на стресирания човек! Масажът, акупресурата и други нежни форми на въздействие ни помагат да отпуснем цялото си тяло и ни припомнят какво е да се чувстваме отново спокойни.

Боуен техника за стреса

Много хора подложени дълго време на стрес започват да чувстват болезненост и скованост в мускулите и ставите, променя се позата, походката, което от своя страна води до засилване на болката. Боуен терапията е уникална и необичайна форма на меко въздействие, която е много ефективна при отпускане на напрежението на мускулите и намаляване на стреса на тялото. Това е лека нервно-мускулна техника, която адресира вегетативната нервната система, помага за възстановяване на спокойствието и дълбока релаксация на цялото тяло. Чрез прилагане на леки претъркалящи движения, върху специфични мускули и части на тялото, се изпращат сигнали, чрез нервната система на мозъка, да се реорганизират дисфункционалните модели на напрежение в организма. Движенията са последвани от кратки паузи, когато практикуващият оставя клиента си да почива на масата и дава възможност за организма да усвои и реагира на  извършената манипулация. Това води до по-дълбоко дишане, намаляване на сърдечната честота, подобряване на кръвообращението към тъканите и отстраняване на отпадъчните течности чрез лимфната система. Когато нервната система се отпуска, надбъбречните жлези намаляват количеството на произведен адреналин и кортизол, което от своя страна изпраща сигнали към мозъка, че тялото е в точка на равновесие и производството на хормони е нужно да се нормализира. Нивата на болка могат да бъдат намалени значително още по време на терапията и хората споделят, че стават по-гъвкави, спят по-добре и са много по-енергични няколко дни след сесията. Ефектът от сесия Боуен, може да бъде доста дълбок и може да продължи много по-дълго от много други мануални техники. За овладяване на последствията от стреса много клиенти се нуждаят само от 2 -3 сесии, с разстояние на една седмица между сесиите в началото, а след това „за настройка” – веднъж месечно, или когато те почувстват връщане на ефектите от стреса.

Споделено впечатление

Жена на 49 години дойде в офиса ми с оплаквания от болка в гърба, проблеми със съня, липса на енергия, слабост на пикочния мехур и наднормено тегло. Тази дама работи като управител на склад и прекарва по-голямата част от работното си време в седнало положение, пред компютър. След работа изпълнява домакинските си задължения, но в последно време е загубила интерес към това и го изпълнява бавно, тромаво и все по-трудно. След раждане на второто си дете е получила смъкване на вътрешните органи и от тогава и се налага да ходи до тоалетна често, нощем поне по два пъти, а през деня кръстосва крака когато се смее или кашля, за да не изпусне урина.

При предварителното тестуване на тялото, установих разлика в дължината на двата крака, напрежение във врата и раменете, болка в пубисната кост.

По време на първи сеанс се съсредоточих върху общата релаксация, бъбреците и надбъбречните жлези. Жената получи изтръпване в ръцете и мравучкане по краката, общо затопляне и отпускане. Каза, че сякаш огромен товар се е смъкнал от раменете и, а главата вече не и тежи. Беше изненадана колко бързо е минало времето на сеанса, колко различно и уж незначително е било въздействието върху тялото, а промените са значителни и осезаеми.

На следващият ден ми се обади, за да сподели, че е спала цяла нощ и се чувства невероятно. През деня е имала усещане за прилив на сили и е свършила много повече от предвидената работа с лекота и спокойствие.

Направихме още няколко процедури, препоръчах комплекс от упражнения за стягане на мускулите на тазовото дъно и подобряване циркулацията на венозна кръв в тялото.

След месец проблемът с инконтиненцията на урина изчезна, жената се чувства бодра, жизнена и спокойна. Ежедневни монотонни дейности и външни дразнители, които преди време са разваляли доброто и настроение, приема спокойно.

И накрая с малко закачка в думите: Мили дами, една мъничка молба към вас: След Боуен терапия, когато усетите прилив на енергия и отсъствие на болки в гърба и кръста, не се втурвайте да почиствате домовете си, отпуснете се, насладете се на новопридобитото чувство за спокойствие и сила, дайте възможност на тялото да се стабилизира, иначе болката се връща бързо. :)

Телата ни имат невероятната способност да се самолекуват и самовъзстановяват, но имат нужда от нашата подкрепа и доверие. Пожелайте си и позволете на тялото си да свърши работата по най-добрия начин! Тялото знае как!

Бъдете здрави!

Павлина Михалева Боуен терапевт

Още за стреса:

Психосоматика на женските заболявания и Боуен

Защо кръвното налягане се повишава сутрин?

Стрес, страх, безпокойство и мускулът Псоас