Влиянието на Боуен терапията върху мигрената

Запознайте се с едно интересно изследване, относно мигрената, на Sandra L. Gustafson, медицинска сестра бакалавър, магистър по здравни науки,  професионален практикуващ Боуен терапевт с над 25 годишен опит в конвенционалното и интегративно здравеопазване в Санта Роза, Калифорния.

„Проведено национално проучване в САЩ от Центровете за контрол и превенция на заболяванията през 2009 г.  е показало, че приблизително 30,2% от жените и 26% от мъжете преживяват мигрена или силно главоболие с продължителност повече от ден в рамките на тримесечен период.

Изнесените данни сочат влиянието, предимно на фармацевтично – профилактично и симптоматично лечение и малък брой експериментални изследвания, използващи различни форми на хиропрактика, остеопатия, масажна терапия, шиацу, акупунктура, акупресура и кранио сакрална терапия, но никой не използва Боуен терапия за облекчаване на мигрена. Именно това подтиква Sandra L. Gustafson да проведе и докладва резултатите от изследване за влиянието на Боуен терапията върху мигрената.

Какво представлява мигрената?

МигренаТя е сложно неврологично заболяване, което се характеризира с епизодични, неврогенни, мозъчно-съдови възпаления и свръхчувствителност на мозъчните тъкани и централната нервна система, причиняващо силна болка и увреждане. Характеризира се със силно пулсиращо главоболие, утежнено от движение и често придружено от гадене, повръщане, зрителни нарушения, парестезия в лицето и горните крайници, фотофобия, фонофобия и осмофобия (свръхчувствителност към миризма), което може да продължи до 72 часа.

Хората с хронична мигрена са по-склонни към депресия, тревожност и други проблеми с хроничната болка и често се налага да се оттеглят на тихи, затъмнени пространства за много часове за облекчаване на симптомите.

Sandra L. Gustafson описва и публикува данните от проведеното и изследване

Метод

На пациента са направени 14 боуен сесии в продължение на 4 месеца, като се използва самонаблюдение и оценка на резултатите.

Записани са основните данни преди първата и следващите сесии на боуен терапията с цел проследяване на промените в симптоматиката на мигрената и поява на болки във врата, други симптоми, употреба на лекарства, функционална способност и чувство за благополучие.

Прилагат се специфични процедури на боуен терапия при всяка сесия за справяне с различните симптоми. На пациента не е прилагано друго лечение за мигрената по време на изследването.

Профил на пациента

66-годишна жена. Когато се е  чувствала добре е ходила по няколко пъти седмично на упражнения и е изпълнявала леки домакински и градинарски дейности.  Има  история на изтощаваща мигрена от девет годишна възраст, включваща симптоми на силно главоболие, болка и повръщане, с неизвестни фактори. На 48 години състоянието й допълнително се изостря, когато претърпява автомобилна катастрофа и е наранена тежко шията. На 56 години, в друга катастрофа получава допълнителни наранявания на шията и тежко увреждане на челюстта – двустранна темпоро-мандибуларна става.

По време на първоначалната консултация съобщава, че преди това се е консултирала с няколко лекари (включително невролози) и хиропрактици, които са диагностицирали мигрена, дегенеративни цервикални прешлени, промени в междупрешленните дискове и синдром на десностранния гръден изход (TOS), причиняващ изтръпване и болки в дясната ръка и палеца.

Предишните лечения са включвали чести хиропрактики и масажни терапии, насочени предимно към главата й и области на шията. Лекарите са предписали и различни успокояващи и мускулно-релаксантни лекарства, които тя не намира за ефективни. Когато е имала мигрена,  е провеждала самолечение с 10-12 таблетки ибупрофен 200 mg дневно (разделено на дози), слагайки пакети с лед върху челото и шията, лягала в тиха, затъмнена стая, докато симптоми отшумят.

Клинични находки

По време на първото си посещение в разговор със Sandra L. Gustafson пациентът съобщава, че обикновено има тежки епизоди на мигрена – три до четири пъти седмично. Освен това  съня е нарушен през повечето нощи от мигрена, болка и изтръпване в дясната ръка и палеца, а това в последствие води до умора през деня, ограничени дейности и намалена чувство за благополучие. Описва настъпването на мигрената като болка, възникваща в дясната страна на гърба, прогресираща по шията, главата и в дясното око, с обостряне на болката в дясната ръка и палеца.

Практикуващата извършва и визуална оценка на обхвата на движението на врата и раменете на пациента. Установява, че движенията са в нормален обем, няма болка или дискомфорт, въпреки историята на пациентката за хронични болки. Поради това обективните оценки преди и след прегледа не са последователно измерени и не са включени в данните.

Мерки за оценка

Боуен терапияОриентирани са към пациента, а именно служат като инструмент за измерване на възприеманите промени в симптомите, чувство за благополучие и подобрени клинични резултати и консултации с практикуващи лекари.

Мерките за оценка изискват пациента да идентифицира два основни симптома (физически или психически), които предизвикват най-голяма грижа, ежедневна дейност и ограничения (физически, социални или умствени) и общи усещане за благополучие, числено оценени. Мерките за оценка включват също продължителност на симптома 1, количество лекарства, които се използват, и важността на пациента за намаляване  употребата на лекарства.

Базовите данни са били записани преди първата сесия на боуен терапията и през следващите сесии.

Таблица 1. Данни

0 = толкова добър, колкото може да бъде; 6 = толкова лошо, колкото може да бъде

Тъй като всека мигрена има уникални тригери и симптоми, на които практикуващият разчита за проследяване на субективните данни, за да се оценят промените, хода на лечението и да се направи прогноза за броя сесии боуен терапевта препоръчва: три сесии, след което да се направи преоценка и  да се определи необходимостта от  допълнителни сесии. Целта за това е била да се приложи боуен за намаляване появата на мигрена, хроничната болка в шията и приема на аналгетици, както и подобряване на активността и чувство за благополучие. Въз основа на данните, събрани в сесия 3, които показват леко подобрение, пациентът е изразил желание да продължи терапията. Тъй като боуен терапията обхваща цялостен поглед върху състоянието на пациента, новите симптоми е явяват за важни и се включват подходящи процедури.

Всяка сесия продължава приблизително 45 минути до 1 час, като клиентът лежи върху кушетка.

След всяка сесия боуен терапевта дава и препоръки на пациента:

  • да се поема достатъчно вода за поддържане хидратация на тъканите и елиминиране на метаболитните отпадъци;
  • да се разхожда всеки ден, за да се помогне процеса на изчистване;
  • да се избягва продължителното седене (като четене на книга, или работи на компютър) за повече от половин час, за да се намали постуралното задействане на мигрената и болките в шията

Резултатите на този доклад се основават на 14 боуен сесии между октомври 2013 г. и януари 2014 г. (приблизително четири месеца), когато накрая пациентът съобщава за липса на мигрена и болки във врата при 2 последователни сесии.

Пациентката след  10 месеца съобщава, че мигрена и болки във врата, не е имала.

Тя описа боуен терапията като дълбоко релаксираща и „променяща живота“. Особено доволна е и от това че вече не е зависима от Ибупрофен.

Изследването подкрепя боуен терапията като доказана практика за облекчаване мигрената и подобряване благосъстояние и дееспособността на пациентите.”

Допълнение от Боуен терапевт Павлина Михалева: Мигрената, както и всяко друго заболяване, изисква комплексен подход за цялостно възстановяване на баланса в тялото. Това се постига чрез балансирано хранене, прием на достатъчно количество вода и дозирано, целенасочено физическо натоварване. В Холистичен Боуен център можете да получите необходимата Ви подкрепа и информация как да го направите.

Ако тази статия ви е харесала, споделете, а ако имате нужда от Боуен терапия или имате въпроси по темата, можете да се свържете с мен през формата за контакти или на моб. Тел. 0888 573 341.

Още за мигрената можете да прочетете тук

Поли

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept