Кинезитерапия или Боуен терапия? Какво трябва да знам?

Кинезитерапия или Боуен терапия – какво да избера?
Общото между е, че подпомагат тялото само да се възстановява.
Кинезитерапия – лечение чрез движение, доскоро известна като Лечебна физкултура или ЛФК . Прилагат се упражнения с местно или общо въздействие – пасивни упражнения, упражнения от облекчено положение,активни упражнения,упражнения срещу съпротивление, отстраняване на ставните контрактури, синергични упражнения, дихателни упражнения, упражнения за релаксация, утринна хигиенна гимнастика, упражнения във вода, спорт за хора с увреждания. Кинезитерапевтът мануално въздейства върху тялото с цел корекция на проблеми с опорно-двигателния апарат. Понякога по време на сеанса терапията може да се изпитва болка.
Боуен терапията също е мануална терапия, допълнена със специализирани упражнения за възстановяне на дейността на гръбначния стълб и стави. Това става чрез кратки, премерени движения практикуващият Боуен терапевт, изпраща сигнали към нервната система в специфични места – мускули, сухожилия, лигаменти, нерви, фасции, като се активират самолечителните механизми в тялото. След сеанса лечебният ефект продължава до 10 дни. Поради това сеансите се правят през 5 до 10 дни, според реакцията на тялото.
Боуен терапията се прилага върху цялото тяло, като се адресира и конкретния проблем. Това е безболезнена мануална терапия, при която чрез въздействие върху мускулите и съединителните тъкани се стимулира тялото да се самолекува за разлика от всички останали мануални терапии, при които мануалния терапевт решава как да лекува.
В Европа Боуен терапията е спечелила наименованието, хомеопатията на мануалната терапия” сред специалисти и пациенти.
А след терапията на пациента се препоръчва едно упражнение или комплекс от упражнения с местно или общо влияние. На сайта www.bowen-therapy.eu могат да се намерят безплатни видео упражнения за освобождаване на тялото от болки в гърба и кръста, болки в ставите и други.
Кого да избера – кинезитерапевт или Боуен терапевт?

Боуен и Кинезитерапия се използват при заболявания и нарушени функции на опорно-двигателния апарат, гръбначни и ставни болки, възстановяване след мозъчни инсулти, инфаркт, при някои респираторни заболявания, при ревматоидни заболявания, след операции, след раждане.
Боуен може да се прилага, практически при всички хора, от новородени до пределна възраст. Могат да се повлияват тежки състояния, както Бехтерев, Паркинсон, Аутизъм. Прилага се при нощно напикаване, бъбречни, хормонални и ред други проблеми.
Какви могат да са ефектите от Боуен техниката и Кинезитерапията?
Техниката Боуен е без всякакви противопоказания и безболезнена!
Боуен техниката позволява на тялото да се самолекува с минимална интервенция от страна на терапевта за разлика от кинезитерапията, при която кинезитерапетът решава какво и как да се лекува.
Как да се прилагат кинезитерапия и Боуен терапията?

Движенията в Боуен терапията предизвикват солитон вълна(постоянно нарастваща, като цунами) по мускули и фасция, която мобилизира всички самолечителни сили на организма. Тялото продължава да се самовъзстановява и самолекува с всеки изминал ден в продължение на 7-10дни. Затова сеансите се провеждат веднъж седмично.

Прилагането на кинезитерапията може да бъде ежедневно, пасивно или активно в зависимост от решението на кинезитерапевта и участието на пациента в терапията.

Предлагаме Ви да опитате един сеанс Боуен терапия и усетете, как тялото Ви започва да се самолекува още по време на сеанса. Усещанията са спокойствие, релакс, леки вибрации по мускули, затопляне в проблемните зони и други.