Стрес, страх, безпокойство и мускулът Псоас

Живеем в непрекъснат стрес, в преследване на нови цели, постоянно бързане, а това на физическо ниво държи в постоянно напрежение един мускул в нашето тяло наречен Псоас. Това е мускулът, който активира системата ни на защита „бий се или бягай”. Това е мускулът, който ни държи изправени. Този мускул разположен в таза и е единственият мускул, който свързва краката с гръбначния стълб. Също така е свързан и с диафрагмата и често е мястото, където се проявяват физическите симптоми на страх и безпокойство. Играе ролята на стабилизатор, влияе на подвижността на цялото тяло и правилното функциониране на ставите. Този мускул е подложен на постоянно напрежение от самото раждане. Според Световната Здравна Организация у нас ражданията с Цезарово сечение(секцио), многократно надвишават здравословният минимум. Секцио, като начин на раждане би трябвало да се прилага при спешни и живото застрашаващи ситуации за майката или бебето. Естественото раждане предполага тялото на бебето да се справя с два вида сили по пътя си през родовите пътища – на натиск и усукване. Това и е заложено в природата ни. Всяко бебе го може и го преживява без съпротивление, ако му се даде възможност да се роди по естествен път. Какво си случва обаче, когото при секцио го хванат за главата и го изтеглят? То е принудено да преодолее сили на опън. Това е сигнал за тялото за заплаха, псоас се стяга и бебето се ражда със стегнат, „стресиран” мускул, който го държи състояние „бий се или бягай” ежедневно. Бебето плаче повече, стои със свити крачета и непрекъснато се напъва. Това може да се отрази на цялото по-нататъшно развитие на бебето.

В ежедневието на съвременният човек, постоянният стрес за псоаса може да доведе до много проблеми като болки в гърба, таза, коленете, храносмилателни проблеми и нарушено дишане, сколиоза, дегенерация на тазобедренните стави, безплодие, и всичко това може да бъде свързано с пренапрежение на мускула Псоас. Псоас е важен и за психическото здраве.

Оздравяването на този мускул помага да се възстанови потокът на жизнената енергия. Според Даоските традиции Псоас е прието да се нарича – мускул на душата, защото той се намира близо до главният енергиен център на тялото.

Как да отпуснем и успокоим мускул Псоас?

На първо място ние препоръчваме техниката Боуен. С кратки, леки и целенасочени движения, терапевта ще успокои Вегетативна нервна система, ще отпусне мускул Псоас и заплахата за здравето ще изчезне.

Боуен техниката няма никакви противопоказания и се прилага още от раждането до преклонна възраст.

Друга възможност за отпускане на мускул Псоас са двигателните техники – специализирани упражнения, йога, СПА или масаж.

В Боуен център – Сливен работим за постигане на хармония и баланс на физическото здраве и емоционалното равновесие на човека.

Боуен терапията – Хомеопатия на мануалната терапия

Боуен терапията е холистичен метод за отстраняване на причините, а не на симптомите на заболяванията!

Симптомите сами изчезват, при елиминиране на причината. Доказан, бърз и безболезнен метод за отстраняване на болки в кръста, гърба, врата, мускулите и ставите. За преодоляване на стрес, хронична умора и депресии и други.

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Павлина Михалева и Захари Калайджиев – Боуен терапевти, на номера 0888573341  0767088599 или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ

Споделете статията: